Mršavljenje pojačava libido kod žena

Agencije
Mršavljenje pojačava libido kod žena

Iako ljekari gojaznim ženama, koje žele da zatrudne, prvo savjetuju da se bace na dijetu, novo istraživanje tvrdi kako mršavljenje ne pojačava plodnost već ženski libido.

Tim istraživača sa Pen State koledža istraživali su kako gubitak kilograma utiče ne reproduktivne funkcije među ženama koje su bile gojazne.

"Vjerovalo se da je gojaznost povezana sa izostankom ovulacije, pa i sa neplodnošću, posebno kod žena kojima je debljina skoncentrisana oko stomaka", kazao je lider studije Ričard Legro.

Istraživači su od ispitanica uzimali uzorak urina kako bi izmjerili hormone u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa. Iznenadilo ih je otkriće da je među većinom gojaznih žena, koje su učestvovale u studiji, ovulacija bila na zavidnom nivou.

Nakon što su izgubile kilograme, iste ispitanice su popunjavale upitnik o svom libidu. Rezultati su pokazali da je mršavljenje znatno uticalo na rast želje za seksom i seksualnim uzbuđenjem. Zbog toga su se žene češće upuštale u seksualni odnos nego ranije.

"Mršavljenje je imalo mnogo skromniji efekat na same reproduktivne funkcije nego što smo to očekivali", kazao je dr Legro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana