Motiv većine prevara nije seks

Index.hr
Motiv većine prevara nije seks

Istraživanje stručnjaka za veze sa stranice Yourtango.com pokazuju novu stranu nevjere. Iznenađujuće, ali prevara nema puno veze sa seksom, bar ne onoliko koliko se do sada mislilo.

Umjesto seksa, glavni je motiv ispitanika emocionalno nezadovoljstvo, a oba pola upravo to navode kao primarni razlog zašto varaju. Seksualno nezadovoljstvo je drugo na listi, a samo 8 posto ispitanih muškaraca kaže da varaju jer imaju neobjašnjivu potrebu za “širenjem svojeg sjemena” izvan veze.

Stručnjak za veze Lin R. Zakeri kaže da ovo i nije toliko čudno.

“Mnogi će se iznenaditi, ali muškarci koji varaju često traže nekoga s kim će se povezati, nekoga ko će osim seksa donijeti i prijateljstvo i komunikaciju koja nedostaje u njihovoj vezi”, rekla je ona.

Doktor Suzan Hajtler kaže kako je emocionalna udaljenost najveći razlog za prevaru, ali da za nju ima lijeka.

“Na ovome partneri mogu poraditi, pa čak i spriječiti prevaru zbog emocionalne udaljenosti. Stres i udaljenost utiču na stvaranje potrebe za nekim drugim, a sve se može riješiti komunikacijom ili bračnim savjetovanjem”, rekao je.

Preko 50 odsto ispitanika se slaže da je tehnologija učinila prevaru mnogo pristupačnijom, a samo 7 odsto njih misli da je Fejsbuk povećao broj prevara u svijetu. Za veću pristupačnost prevare krive i stranice za pronalazak partnera:

Oko 90 odsto njih kaže kako upravo one povećavaju nečiju potrebu za nevjerom, ali da nisu jedini krivac. Ako neko stvarno želi biti nevjeran, pronaći će način i bez pomoći tehnologije.

Stručnjaci stranice Yourtango.com navode i dvije mjere za sprječavanje prevare.

Osjećaj da vas partner cijeni učiniće vas manje sklonim prevari, a komunikacija će ovu potrebu dodatno smanjiti. Dobar seks je na trećem mjestu.

Ovi podaci ukazuju na to da glavni motiv prevare nije seks, nego je više emocionalne naravi kod oba spola. Iako će se većina prevara manifestovati seksualnim odnosom sa nekim drugim, ona emocionalna počinje i prije samog čina, koji je, bar ako je vjerovati istraživanjima, samo simboličan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana