Kako je nastao pojam femme fatale?

onaportal.com
Kako je nastao pojam femme fatale?

Intrigantna, zavodljiva, lukava i zanosna jednom riječju "femme fatale". Saznajte kako je ovaj pojam uopšte ušao u legendu.

Snažne, jake i upačtljive žene izražene individualnosti i seksepila kroz istoriju su mahom nosile epitet "femme fatale" što u bukvalnom prevodu sa francuskog znači "smrtonosna žena". Danas je taj pojam opšteprivaćen, uglavnom označavajući atraktivne, samostalne žene, "kobne" za muško oko i srce.

Kroz istoriju "femme fatale" su bile često bezobzirne pripadnice ljepšeg pola koje su u muškarcima izazivale strast i nesavladivu žudnju, navodeći ih na opasne i kompromitujuće situacije. Pomenuti izraz prvi put se pominje u 19.vijeku, a poreklo pojma potiče iz krugova pariskih prostitutki koje su bile omiljena zabava gospodi iz visokog društva. Naime, Evropom je prije gotovo dva vijeka vladala epidemija sifilisa koji je, prije pojave penicilina, bio smrtonosan, a glavni izvor zaraza bile su upravo prijateljice noći.

Kako krem društvo i ugledni muškarci iz svijeta politike, umjetnosti i finansija nisu prezali od posjeta ovim zavodnicama, nerijetko su bivali zaraženi ne uspijevajući da se izliječe. Parisko društvo ubrzo je ovim damama simbolično nadenulo ime "femme fatale". Kasnije je taj pojam postao sve zastupljeniji, pripisujući se svim ženama zbog kojih su muškarci na neki način "gubili glavu".

Ovaj metaforičan naziv ustalio se i u riječnik popularne kulture širom svijeta, obilježavajući sve heroine modernog društva, proslavljene žene, ali i fiktivne filmske i književne likove. Najbolji primer moderne "famme fatale" na velikim ekranima svakako je Ketrin Tramel koju u čuvenom ostvarenju "Niske strasti" glumi Šeron Stoun, a koja u potpunosti uništava život detektiva Nika Kurana koga igra Makjl Daglas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana