Kad je vrijeme za gubljenje nevinosti?

Agencije
Kad je vrijeme za gubljenje nevinosti?

Ljudi koji čekaju da izgube nevinost u dvadesetim godinama života, kasnije se obično upuštaju u srećne veze, za razliku od osoba koje isprobaju seks u tinejdžerskim godinama, pokazala je nova studija.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Teksasu otkrila je da osobe koje apstiniraju do 20-tih godina obično su završavale fakultete i dobijale dobro plaćene poslove.

Takođe, imale su manje seksualnih partnera kasnije u životu, ali i manje šanse za brak.

Istraživanje objavljeno u žurnalu “Psychological Scinece” posmatrali su i ispitivali 1.659 braće i sestara starosti između 16 i 29 godina.

Bilježenjem vremena kada je ko od njih izgubio nevinost, tim predvođen naučnicom Pejdž Harden pokušao je da otkrije vrijeme “seksualne inicijacije” i da li ono utiče na druge sfere života.

“Osobe koje se upuste u intimne odnose kada prevaziđu tinejdžersko doba, dakle kognitivno i emotivno zreli, mogu naučiti da efikasnije održavaju veze, u odnosu na one koji su mnogo prije isprobali seks”, kaže dr Harden.

Studija je koristila podatke Nacionalne longitudinalne studije o zdravlju adolescenata koja je klasifikovala učesnike sa seksualnim iskustvom prema vremenu kada su izgubili nevinost: mlađi od 15 godina kao “rano”, oni koji su imali prvi seks između 15. i 19. godine kao “na vrijeme”, i oni koji su bili stariji od 19 godina kada su prvi put imali partnera kao “kasnije”.

Njihova kasnija uspješnost u ostvarivanju emotivnih veza dokazano je zavisila od perioda gubljenja nevinosti, čak i kada su naučnici u obzir uzeli i prihode, religioznost, etničke razlike, indeks tjelesne mase ili atraktivnost osobe.

Dr Harden kaže da vrijeme u koje se odigrao prvi seksualni odnos predviđa kvalitet i stabilnost veza u odraslom dobu.

“Moguće je međutim da su osobe koje su se kasno upustile u seksualne odnose pomalo izbirljive, zbog čega kasnije rijeđe stupaju u brak”, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana