Imate smanjenu potrebu za seksom?

B92
Imate smanjenu potrebu za seksom?

Poslije napornog dana na poslu, svakodnevne brige oko porodice i kuće, održavanja kontakta s prijateljima kome još seks pada na pamet uveče kada legne u krevet?

Ubrzan tempo života nas čini mentalno i fizički iscrpljenim, pa i kad legnemo, u glavi nam se motaju misli o neriješenim problemima.

Uprkos sve otvorenijoj komunikaciji o intimi i problemima koji se stvaraju na tom polju, zapažen je trend kod žena da ne žele da priznaju da imaju sve manju, pa čak i nikakvu, potrebu za seksom.

Stučnjaci su u radu sa pacijentkinjama otkrili da je manjak želje uglavnom uzrokovan hroničnim umorom, starenjem, slabom komunikacijom i nedostatkom intimnosti sa partnerom, zatim stilom života, stresom, kao i raznim hormonskim poremećaji koji prate svaku ženu tokom života uslijed porođaja, menopauze i uzimanja kontraceptivnh sredstava.

U čemu je u stvari problem?

Istraživači iz različitih oblasti su pokušali da ustanove uzroke smanjenog libida kod žena i bolje objasne ovaj rastući fenomen. Jedni tvrde da je problem u ženskoj psihi koja pravi blokadu kada je seksualna želja u pitanju, dok drugi tvrde ja de uzrok fizičke prirode, odnosno da je za sve kriv umor. Ipak slažu se da je sve povezano odnosno da kockice moraju da se sklope kako bi sve funkcionisalo.

Seksualna želja kod žena je isprepleten sistem hemije u mozgu, emocija i drugih faktora, te riješenje za ovaj rastući fenomen nije lako pronaći.

Ne postoji jednostavno rješenje, terapija ili pilula koja će povećati ženski libido. Umanjena želja za seksom zahtjeva ozbiljan pristup koji će uključiti emotivni, mentalni i fizički nivo.

Rješenje problema

Za rješenje jednog ovako kompleksnog problema neophodno je uzeti sve faktore (mentalni, fizički i emotivni) u obzir i vidjeti koji je od njih "glavni krivac". Stručnjaci su došli do otkrića da je potrebno samo jedno negativno iskustvo seksualne prirode za nastanak problema!

Rješenje je naravno u suočavanju sa problemom bilo da se radi o emotivnom nezadovoljstvu ili da je stvar fizičke prirode poput bolnih odnosa, hormonskih disbalansa ili nečeg drugog, ali i pronalaženju novih načina za uvećanje libida poput novih seksualnih stimulansa na koje žene pozitivno reaguju.

Zanimljivo je da se želja kod žena može povećati i jednostavnim stvarima kao što su dijeljenje komplimenata, sitne pažnje i flertovanje. Bitno je i zapamtiti da je za želju i uzbuđenje kod žena potrebno da učestvuju sva njena čula. Trik je prepoznati pokretač i podjeliti tajnu sa partnerom kako bi oboje ponovo uživali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana