Imaa li muška plodnost ima granicu?

Agencije
Imaa li muška plodnost ima granicu?

Najstariji otac na svijetu, koji je u svojoj devedesetšestoj godini dobio sina, tvrdi da neće imati više djece. Međutim, ukoliko bi ponovo želio da obori svoj rekord za nekoliko godina, da li bi mu biologija to dozvolila?

Iako se produkcija sperme nastavlja sve do same smrti, velika je zabluda da biološki sat kucama isključivo ženama.

Efekti starenja i uticaj godina na plodnost znatno je manje proučavan kod muškaraca nego kod žena, ali istraživanja pokazuju da kvalitet sperme opada kako muškarci stare.

Studija objavljena 2004. godine u žurnalu Obstetruc and Gynecikigy pokazala je na uzorcima kod parova koji koriste oplođivanje in vitro da svaka dodatna godina kod muškarca povećava šanse za neuspjeh oplodnje za 11 odsto.

Pojedini dokazi ukazuju na to da se sa godinama povećava šansa da će muškarci dobiti dijete sa određenim genetskim poremećajima.

Nasumične mutacije u muškoj spermi povećavaju se kako on stari, što može dovesti do prenošenja genetskih mutacija potomku.

Posljednja istraživanja Nacionabademimalne laboratorije Berkli pokazala su da ishrana bogata vitaminom C, antioksidansima, vitaminom E i folatima (posljednja 4 se nalaze u ) može spriječiti oštećenje DNK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana