Dvije riječi koje muškarac NIKADA ne smije da izgovori

Agencije
Dvije riječi koje muškarac NIKADA ne smije da izgovori

Na prvi pogled djeluju bezazleno: blago podsjećanje da udahnete duboko, izbrojite do deset, opustite se, sagledate situaciju iz drugačije perspektive i time sprečite efekat lavine. Problem je u tome što kada muškarac uputi "Smiri se" ženi, efekat nipošto nije umirujući.

- Muškarci su u načelu tako sazdani da u uslovima pojačane napetosti pokušavaju da uspostave kontrolu nad situacijom. Ako je partnerka iznervirana, oni će, u pokušaju da smire duhove, najvjerovatnije upotrebiti frazu "smiri se", ali nisu svjesni da na taj način stvari zapravo čine još gorim- objašnjava njujorški bračni i porodični terapeut Pol Houkmajer.

Zašto muškarci nikada ne bi trebalo da upute ženi ove riječi i kako da se postavite ako vaš partner to ipak učini.

PREZRIVE SU

Recimo da ste ljuti zato što je pozvao u goste svog prijatelja koga vi ne podnosite i to baš one večeri koju ste rezervisali za izlazak ili da po ko zna koji put raspravljate o istom problemu u vašoj vezi.

"Smiri se", kaže on, ali vi čujete: "Nerazumna si".
Houkmajer kaže da većina žena tumači ove riječi kao znak da muškarac smatra da su njena osjećanja neopravdana.

- Kada je uznemirena, posljednje što želi da čuje jeste da je izgubila kontrolu i da njena osjećanja nisu na mjestu. Niko ne želi da se osjeća kao nerazumna osoba.  

NIČEMU NE KORISTE
Da, ljuti ste. U to nema sumnje, ali ako vam on to kaže tim riječima, to sigurno neće rješiti problem.

- "Smiri se" je fraza koja ne rješava problem zato što ljudi u načelu ne vole da im neko diktira kako će se osjećati - objašnjava Houkmajer.

A ako i niste bili (toliko) uznemireni, ove dvije "bezazlene" riječi uticaće da razmirica poprimi znatno veće razmjere.

PODLE SU
- Neki muškarci zaista koriste ovu frazu da bi smirili situaciju, a za neke je to manipulativna taktika kada se osjećaju nemoćno - ističe Houkmajer, koji ovakav potez naziva klasičnom projekcijom.
Kada je muškarac ljut i počinje da gubi kontrolu nad situacijom, on će reći ženi da je ljuta i van sebe. Ako ona reaguje na očekivani način, time što će biti se uznemirenija, on u tome vidi opravdanje za vlastita osjećanja.

Dakle, šta da radite kada vaš partner posegne za ovim riječima u kritičnom trenutku? Houkmajer ima iznenađujuće rješenje:

- Dajte mu za pravo. Mirno mu recite: "Da, ljuta sam i moja osjećanja su opravdana." Nakon toga mu predložite da se razdvojite kako biste se ohladili, pozovite prijateljicu da se ispričate ili prošetajte. Šetnja će podstaći lučenje endorfina, prirodnih neurotransmitera koji popravljaju raspoloženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana