Do boljeg seksa u nekoliko koraka

Agencije
Do boljeg seksa u nekoliko koraka

Zatvorite oči... A sad priznajte: koliko je sekundi prošlo prije nego što ste pomislili na seks? Redovan seks (i redovna masturbacija, ako ste lošije sreće) pozitivno utiču na fizičko i mentalno zdravlje, prenose agencije.

Većina ljudi o seksu razmišlja prilično često, u najrazličitijim prilkama - na poslu, dok čeka u redu u pošti, kod kuće, na predavanjima, u prevozu, a razumljivo je i zašto: seks čini da se osjećamo dobro, povećava stepen našeg zadovoljstva životom, podstiče naš imuni sistem i životnu energiju.

Ali, koliko smo u stvari zadovoljni svojim seksualnim životom, i možemo li nešto da uradimo da bismo više uživali?
Prvo malo statistike: Prosječan čovek, u seksu će uživati svega 85 puta godišnje, znači jednom u četiri-pet dana.

Svaki put, orgazam će doživjeti oko 75 odsto muškaraca i samo 29 odsto žena, a od preostalih dama, svaka druga će isfolirati orgazam.

Ali, ako pitate ljude da li su u načelu zadovoljni svojim seksualnim životom, oko 70 odsto njih će reći da su zadovoljni (što je potpuno nevjerovatno kad uzmete u obzir podatke iz prethodnog pasusa).

Taj procenat je i viši kod onih koji su svježe zaljubljeni (79 odsto), što je donekle razumljivo, a opada kad je riječ o osobama u dugogodišnjim vezama (50 odsto).

I među polovima je uočljiva razlika: seksom je zadovoljno 83 odsto muškaraca, i oko 59 odsto žena, a i muškarci i žene žele - više seksa. Očekivano.

Pa, da vidimo, šta može da se uradi da bi dobrog seksa bilo više.

Masturbacija

Masturbacija neće učiniti da manje žudite za partnerom. (Niti će vam od nje izrasti dlake po dlanovima.) Samozadovoljavanje će vam pomoći da upoznate svoje tijelo, da utvrdite kako reagujete na različite vrste dodira, povećaće vašu samosvijest, i učiniti vaš seksualni život zdravijim.

Iako je masturbacija često tabu tema za diskusiju i predmet nepriličnih šala, to je u stvari ozbiljno “sredstvo” koje će doprineti intenzivnijem seksualnom zadovoljstvu.

Ne postoji pogrešan način za postizanje orgazma, niti postoji pravilo koliko često treba da masturbirate.

Ako želite da stvar učinite zanimljivijom, samozadovoljavajte se pred partnerom, to je dobar način da intenzivirate osjećaj bliskosti.

Osim toga, tako mu možete dati korisne ideje, na kraju krajeva, niko ne može znati bolje za kakvim dodirima čeznete od vas samih.

Izgledajte seksi da biste se osjećali seksi

Za uživanje u seksu presudno je naše mentalno stanje.

Ako imate negativnu sliku o sopstvenom tijelu, recimo ako vas muči višak kilograma, celulit ili izgled grudi, ako se za vrijeme seksa opterećujete time kako izgledate i da li je vaš partner registrovao neku od tih (uglavnom umišljenih) mana, možete da se pozdravite sa uživanjem.

I sa orgazmom.

Šta možete da uradite?

Jedan od načina da se izborite sa tim je da redovno vježbate.

Vježbanje će vam pomoći da se osjećate dobro u sopstvenom tijelu, ali i da povećate izdržljivost i poboljšate cirkulaciju, što će doprinijeti seksualnom zadovoljstvu.

Pokušajte da se posvetite jogi, šetajte ili idite na plivanje, ako budete uporni, ubrzo ćete vidjeti rezultate i na fizičkom i na mentalnom planu.

I, na kraju, umjesto da razmišljate samo o onome što vam se ne sviđa na sopstvenom tijelu, fokusirajte se na ono što volite na sebi.

Vodite ljubav pod svjetlima, naučite da se osjećate seksi u svojoj koži.

U krajnjoj liniji, to je ionako jedina koju imate na raspolaganju, tako da bi bilo bolje da je zavolite.

Probajte da ostvarite fantazije

Kada razmišljate o “ulogama”, šta vam pada na um?

Seksi sekretarica, malo vezivanja ili pretvaranje da ste stranci?

Malo glume nije na odmet, sve dok se oboje slažete sa tim.

Za koji god “scenario” da se odlučite, cilj ovakvih i sličnih igrica je da vam pomognu da se oslobodite inhibicija i začine doživljaj.

Povremeno “uskakanje” u različite uloge može biti dobar put ka boljem seksu, naročito ako ste dugo u vezi, jer donosi dašak nepoznatog i omogućava vam da sagledate i partnera i vaš odnos iz nove, sveže perspektive.

Probajte, možda vam se dopadne.

Ojačajte mišiće karlice

Kardio vježbe dobre su za srce, vježbe snage za kosti, a Kegelove vježbe čuda čine za seksualni život.

Vježbe su diskretne i neće vam oduzeti mnogo vremena.

Dovoljno je da nekoliko minuta u toku dana stežete i opuštate mišiće karličnog dna (one koje stegnete kad vam se pripiški, a morate da se strpite) naizmjenično, po pet sekundi.

Poslije nekog vremena primjetićete da su vam orgazmi intenzivniji, a muškarci će vjerovatno doživljavati snažniju erekciju.

Borite se protiv rutine

Poljubac ovdje, dodir tamo, misionarksa poza ili “ona odozgo”... I gotovo.

Naravno, trebalo bi da znate šta će i vas i partnera sigurno dovesti do orgazma, ali pazite da se ne opustite kad utvrdite šta oboje volite.

Povremeno iskočite iz ustaljene šeme, probajte nešto novo, čak i ako se stvari ne budu razvijale kako ste očekivali, bar ćete se oboje nasmijati.

Ovo važi i za mjesto.

Spavaća soba nije jedina prostorija u kojoj možete da uživate u seksu.

Ovo, naravno, ne znači da morate da imate seks na javnom mjestu, ali kuhinja, kupatilo ili automobil mogu biti zgodno osvježenje.

Eksperimentišite sa lubrikantima

Prediga je ponekad više nego dovoljna, ali ponekad bez obzira na želju može biti problema.

Ne bi bilo loše da uvijek pri ruci imate neki lubrikant na bazi vode.

Čak i kada ste oboje dovoljno uzbuđeni, upotreba lubrikanata može povećati zadovoljstvo jer donosi osjećaj drugačiji od onog na koji ste navikli.

Naročito su korisni ako uživate u seksu pod tušem, recimo.

I, ako vam ne odgovara prvi koji ste isprobali, pokušavajte dalje, isprobajte one koji imaju efekat hlađenja, zagrijavanja ili različite ukuse.

Kažite šta želite

Želite da vas partner dodiruje na određeni način?

Recite to naglas.

Ili, još bolje, pokažite mu.

Ako se stidite da kažete šta želite, ne možete očekivati da to i dobijete.

Razgovarajte sa partnerom o onome što biste željeli da probate, za čime čeznete ili šta biste vi željeli da uradite njemu ili njoj.

Podijelite fantazije, to je jedini način da ih proživite.

Ako budete čekali da vam neko pročita misli, načekaćete se...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana