Diploma povećava šansu za udaju

Index.hr
Diploma povećava šansu za udaju

Ovo je dobra vijest za sve visoko obrazovane žene diljem svijeta.

Naime, još su u 50-im godinama prošlog vijeka visoko obrazovane žene imale manje šanse za udaju do svoje četrdesete godine od svojih srednjoškolskih kolegica za čak 15 posto.

Na kraju se svelo na to da su jedne ganjale karijeru, dok su druge ganjale potencijalne muževe. Prema novom istraživanju sociologa s NCU-a, ova se razlika svela na minimum od 2 posto. Danas je 75 posto žena s diplomom udano do svoje četrdesete, a isto vrijedi za 70 posto cura sa srednjom školom i 60 posto njih sa završenom osnovnom.

“Brak je postao više pitanjem izbora, s obzirom na to da seks, zajednički život te potomci više nisu toliko pitanje bračnog statusa. Zbog takvih se stvari parovi više obaziru na financijsko pitanje nego na bilo koje drugo prije nego što uđu u brak. Visoko obrazovani parovi prije će naći dobar posao i stvoriti dobre financijske temelje prije nego što se vjenčaju, za razliku od manje obrazovanih parova. Potonji su takođe podložni uvaženom mišljenju da je brak za one koji imaju dovoljno materijalnih i financijskih sredstava pa često ovu instituciju odgađaju do trenutka kad budu sasvim spremni. Edukacija je za brak postala odskočnom daskom, za razliku od prije kad je predstavljala kamen spoticanja”, izjavila je Pola Ingland - jedna od voditeljica istraživanja.

Takođe je naglasila kako obrazovaniji muškarci svoje žene tretiraju kao sebi jednake, a to žene dulje drži u braku. Studija je pokazala i kako edukacija utječe na sreću žena. Naime, Stefani Konc - profesorica istorije I porodičnih studija, naznačila je da su žene, koje se nisu udale do svojih pedesetih, sretne gotovo kao i one koje su u zadovoljavajućim brakovima, te su obje skupine sretnije od žena koje iza sebe imaju razvod. Ingland i Berak tvrde kako su uspjeh na poslu te sreća u privatnom životu usko povezani - oni koji imaju uspješnu karijeru, prije će imati sređen privatni život, za razliku od ostalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana