Da li je ovo početak kraja monogamije?

Index.hr
Da li je ovo početak kraja monogamije?

Održavanje intimne emotivne i fizičke veze sa nekoliko različitih partnera nije za svakoga, piše The Week. Kulturne norme tjeraju nas da budemo monogamni, koja je vjerna definicija ljubavi i intime koja uključuje i brak sa jednom osobom.

Nekim ljudima ovo nije problem, drugima jeste i oni se okreću varanju svojih partnera. Sve to dovodi do pitanja postoji li funkcionalna alternativa za one koji ne mogu da budu monogamni? Alternativa koja ne uključuje tajne i emotivnu izdaju? Postoji i zove se poliamorija.

Šta je poliamorija?

Poliamorija ili višeljublje je izraz kojim se naziva održavanje intimnih ljubavnih i seksualnih odnosa sa više partnera. Nemojte je mješati sa poligamijom. U poliamornoj vezi ne morate da ozakonite svoju vezu sa partnerima dok je u poligamiji svaki partner zakonski vaš muž ili žena.

Statistike su pokazale da čak više od dva miliona Amerikanaca živi u poliamoriji. Ono što obilježava te veze je transparentnost. Umjesto tajne nevjere, partneri su otvoreni jedni prema drugima, stvaraju okolinu potpune iskrenosti i vjeruju kako će baš to doprineti uspjehu njihove veze.

Poliamorija i seks

Prije nego što pomislite kako je poliamorija samo lijep izraz za svingeraj, treba da znate da se ovakve veze ne temelje samo na seksualnom zadovoljstvu. Emocionalna intimnost i ljubav su ključni dio poliamorije. Takve veze često traju nekoliko decenija i svi partneri međusobno razviju duboku ličnu vezu bez obzira na to kakve je prirode njihov seksualni odnos.

Koliko god ovo zvuči komplikovano, poliamorija vam može omogućiti da jednog dana postanete najbolja prijateljica djevojke vašeg muža.

U dokumentarcu "I love you and you and you: End of Monogamy" pogledajte kako žive ljudi koji su odabrali ovakav tip veze. Između ostalog, govore o tome kako se nose sa velikim brojem partnera i da li smatraju da je njihova ljubav legitimna koliko i ona monogamna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana