Zapečeno mljeveno meso sa jajima

Agencije
Zapečeno mljeveno meso sa jajima

Veoma fina i ukusna kombinacija mljevenog mesa, kuvanih jaja i bešamel umaka. Prilog uz ovo jelo i nije potreban, samo pripremite neku salatu. Za pripremu ovog jela potrebno je oko 40 minuta, a kada bude gotovo isijecite na kocke i poslužiti uz salatu ili uz jogurt, pišu agencije.

Sastojci za 4 osobe: 8 jaja, 500 gr mljevenog mesa, 150 gr tvrdog sira, 1 glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 1 kašika nasjeckanog peršuna, "vegeta", so, biber, origano.

Za bešamel: 2 kašike, ulja, 1 kašika brašna, 2 dl mlijeka, malo soli.

Priprema:

1. Skuvajte jaja i ostavite ih u hladnoj vodi.

2. Crveni luk i peršun sitno isjeckajte, a sir izrendajte na krupno rende.

3. Zagrijte dvije kašike ulja i pržite luk dok ne dobije tamno žutu boju. Ako ne volite intenzivan miris luka, dodajte malo vode i dinstajte luk dok voda ne ispari.

4. Na luk dodajte mljeveno meso, pobiberite po ukusu i pržite dok meso ne promijeni boju. Zatim stavite i isjeckani svježi peršun, origano, posolite i promiješajte, te dodajte i jedno jaje da se smjesa fino poveže.

5. Jaja ogulite i presijecite dužinom na pola.

6. U nauljenu tepsiju poredajte polovine jaja, tako da rezana strana bude dolje. Preko poredanih jaja istresite smjesu sa izdinstanim mljevenim mesom. Ostavite sa strane.

7. Bešamel umak: u šerpu sipajte dvije kašike ulja da se dobro zagrije. Dodajte kašiku brašna i miješajte dok brašno ne dobije blago žutu boju. Lagano dolijevajte mlijeko, a miješajte sve brže da se ne bi stvorile grudvice.

8. Gotov umak malo posolite i prelijte preko mljevenog mesa. Po vrhu pospite izrendani sir.

9. Stavite da se peče u rerni zagrijanoj na 180 stepeni deset do 15 minuta, da se sir istopi i lijepo porumeni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana