Teletina u umaku od povrća

G. S.
Teletina u umaku od povrća

Sočno i ukusno jelo, pravi je užitak ljubiteljima teletine, povrća i krumpira.

Sastojci:

500 g telećeg mesa;

10 g butera;

1 kašika maslinovog ulja;

100 g mrkve;

100 g celera;

100 g crnog luka;

150 ml bijelog vina;

100 ml biljne pavlake za kuvanje;

so;

biber;

400 g barene tjestenine.

Priprema: 

1. Na otopljenom i zagrijanom buteru i ulju propržiti začinjene teleće šnicle. Izvaditi šnicle sa strane i u istoj masnoći propržiti isjeckani luk, šargarepu i celer. Preliti bijelim vinom i kuvati par minuta;

2. Vratiti šnicle, uliti pavlaku za kuvanje i kuvati još desetak minuta dok se umak ne zgusne. Teletinu u umaku od povrća sa vinom servirati uz barenu tjesteninu.

U poređenju sa ostalim vrstama mesa, teletina ima znatno nižu energetsku vrijednost i veći udio visokokvalitetnih bjelančevina, uz manji procenat masti.

3. Zahvaljujući ovim karakteristikama teletina se ubraja u tzv. “mršava mesa”, te je pogodna i za ishranu osoba sa različitim hroničnim oboljenjima.

Kada kuvate sa maslinovim uljem, sačuvajte ekstra djevičansko ulje za salate i prelive. Za kratko prženje koristite ili kombinaciju maslinovog ulja (ekstra djevičansko ili obično) ili maslinovo ulje od komine.

4. Pošto se maslinovo sastoji od masnih kiselina koje su stabilne, ono je najmanje podložno oksidaciji i promjenama na visokim temperaturama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana