Suvo voće - ukusno i zdravo

Agencije
Suvo voće - ukusno i zdravo

Suvo voće može da posluži kao zgodan međuobrok kad ste u gužvi, ali, osim što je ukusno, ono je i prirodan lijek protiv nekih zdravstvenih tegoba, javile su agencije.

Izaberite pravu vrstu suvog voća, s obzirom na vaše zdravstveno stanje, i učinićete sebi veliku uslugu.

Osteoporoza

Suvo grožđe je dobar izvor bora, minerala čiji nedostatak dovodi do gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi. Najbolje je da u šolju jogurta bogatog kalcijumom dodate šaku suvog grožđa i malo sjeckanih oraha. Prosječan dnevni unos ovog minerala je jedan do dva miligrama, ali dnevne potrebe organizma zadovoljićete ako unesete između tri i deset miligrama.

Hronični umor

Kada smo iscrpljeni imamo pojačanu potrebu za slatkišima, a urme su odlaičan izbor. One spadaju u grupu namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da se šećer otpušta polako tokom dužeg vremenskog perioda, tako da nivo energije duže ostaje podignut. Najbolji efekat postiže se ako se urme jedu u kombinaciji sa koštunjavim voćem, orasima na primjer.

Visok krvni pritisak

Sušene kajsije sadrže tri puta više dragocijenog kalijuma nego banane, a so imaju samo u tragovima. One su odličan izbor za ljude koji pate od visokog pritiska, jer kalijum djeluje kao diuretik, što doprinosi snižavanju pritiska.

Urinarne tegobe

Ako ste skloni urinarnim infekcijama, trebalo bi redovno da jedete sušene brusnice. Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da se svakodnevnim konzumiranjem dvije šake brusnica (oko 40 grama) smanjuje sposobnost ešerihije koli, bakterije koja je najčešći uzročnik urinarnih tegoba, da se zadrži u organizmu.

Konstipacija

Šest suvih šljiva (oko 50 grama) raspoređenih u dvije porcije u toku dana ublažiće vam tegobe bolje nego laksativi.

Anemija

Osobe koje pate od anemije moraju da unose više gvožđa, a četiri suve smokve "pokrivaju" čak četvrtinu preporučene dnevne doze. Najbolji efekat postiže se ako se smokve jedu uz sok od pomoranye pošto vitamin C pomaže tijelu da iskoristi gvožđe koje telo dobija iz biljnih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana