Super namirnice u borbi protiv raka

Agencije
Super namirnice u borbi protiv raka

Svi znamo da jedna jabuka na dan garantuje zdrav život. Međutim, da biste izbegli neka od najtežih, kancerogenih oboljenja kolumnisti "Riders dajdžes" sastavili su spisak namirnica koje imaju najjače antikancerogeno dejstvo.

BROKOLI

Brokoli sadrži sulforafan koji može da uspori širenje bolesti. Njegov značaj dokazan je i pojedinim kliničkim ispitivanjima. Jedite ga obarenog na pari.

PROKELj

Osim što spada u grupu zdravih namirnica, prokelj je vođa u borbi protiv štetnog uticaja slobodnih radikala. Isprobajte grilovan prokelj.

KUPUS

Kupus organizmu daje ključno i neophodno gorivo da se bori protiv određenih oblika kancera. Dodajte ga u svako varivo koje pripremate.

GROŽĐE

Crno grožđe ima veliku koncentraciju resveratrola koji utiče na diobu kancerogenih ćelija. Osim kao užinu, grožđe konzumirajte i kao vino. Makar čašu dnevno.

GREJPFRUT

Za razliku od ostalih citrusa, grejp ima dosta manje šećera, a podjednako mnogo vitamina C. Direktno utiče na otpornost organizma. Od njega pravite sviježe cijeđeni sok, a možete ga koristiti i umjesto sirćeta za salate.

KELj

Prebogat je vitaminima A i C i savršeno štiti od štetnih uticaja slobodnih radikala. Pravite od njega čorbe, salate, što više i što češće.

GRAŠAK

Grašak, dokazano, sadrži fitohemikalije koje štite od raka. Dodajte ga uvijek po malo u čorbu, pastu, sos.

SLADAK KROMPIR

Izuzetan "rudnik" beta karotena i vlakana. Za pripremanje izbjegavajte da gulite koru kad god možete i uvek birajte sladak krompir, a ne bijeli.

LUBENICA

Značajan izvor vitamina A i C, a ima više likopena čak i od paradajza. Najbolje je da je jedete u kriškama, a možete da pripremate i zanimljive salate i deserte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana