Recepti za pet obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima

GS
Recepti za pet obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima

Donosimo vam recepte za pet obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima. Spremite ovo i bićete mirni tokom cijele godine.

Planirate li napraviti zimnicu, zapišite ovih pet recepata - pod obavezno ukiselite krastavce, miješano povrće, ali i paprike punjene kupusom. Tu je i nezaobilazan ajvar te najpopularniji džem - od šljiva. Izbjegnite i najčešće greške kod pripreme zimnice.

1. Kiseli krastavci

Sastojci:

5 kg kornišona

3 l vode

1 l sirćeta

3 kašike mirođije

lovorov list

6 kašika šećera

6 kašika soli

1 vinobran

biber u zrnu

sjeme slačice

Priprema:

Kornišone operite u nekoliko voda, stavite na čistu krpu da se ocijede pa ih uspravno poredajte u prethodno oprane tegle. U svaku teglu dodajte po jedan lovorov list, jedan cvijet mirođije, kašičicu semena slačice i malo bibera u zrnu. Zatim slijedi pravljenje preliva kojim se tegle pune: Vodu i sirće pomiješajte, dodajte so i šećer, dobro promješajte i stavite da provri. Kada počne da ključa smaknite sa šporeta. Ostavite da se malo ohladi, pa dodajte vinobran i miješajte da se dobro rastopi. Sipajte preliv u tegle da skroz prekriju krastavčiće i dobro zatvorite svaku poklopcem.

Potom poredajte tegle u široku šerpu na čije dno ćete prvo staviti jednu krpu. Nalijte mlaku vodu do grla tegli i stavite na ringlu da voda ključa nekih 15-ak minuta. Kada krastavčići dobiju sijvetlo zelenu boju, a mjehurići sa dna tegle krenu prema poklopcu, znak je da su kornišoni gotovi.

Izvadite iz tople vode i stavite u ćebe da se utople i tako prenoće. Sutradan ih poredajte na mjesto gde inače držite zimnicu.

2. Miješana (šarena) salata

Sastojci:

1 kg svježeg kupusa

1 kg zelenih mladih krastavaca

1 kg zelene paprike

2 kisele jabuke

1/2 kg zelenog paradajza

1/2 kg šargarepe

100 g soli

100 g šećera

500 ml alkoholnog sirćeta

1,5 l vode

biber u zrnu

kesica slačice

veza celerovog lista

Priprema:

Svo povrće oprati i isjeći na kolutove, a kupus na tanke rezance. Šargarepu malo blanširati (oko pet minuta) ohladiti pa i nju isjeći, na krugove. Dodati biber, slačicu, celerov list. U vodu dodati sirće, so i šećer i dobro izmiješati, pa preliti preko salate. Pokriti pa svaki 2-3 sata izmiješati. Ostaviti preko noći i sutra sipati u tegle.

3. Paprike punjene kupusom

Paprike punjene kupusom

Sastojci:

5 kg paprike babure

2 glavice kupusa

biber u zrnu

lovorov list

Za preliv:

3 l vode

1 l sirćeta

150 g soli

200 g šećera

Priprema:

Paprike oprati, izbušiti i očistiti od semenski. Zatim isjeckati ili izrendati kupus, pa ga posoliti, izmiješati i ostaviti malo da odstoji. Iscijediti ga potom dobro i puniti paprike, a zatim ih ređati u tegle. Između staviti biber i lovorov list. Sipati vodu, sirćem so i šećer u šerpu i napraviti sirup - sačekati da proključa i preliti paprike.

4. Ajvar

Sastojci:

30 kg crvene mesnate paprike

1,5 l ulja

200 g soli

50 g esencije

ljuta paprika po ukusu

Priprema:

Zapeći papriku na plotni šporeta i staviti u šerpu prekrivenu kuhinjskom krpom da se malo ohladi. Oljuštiti papriku, baciti peteljku i sjemenke, i staviti je u plastični džak za krompir da se ocijedi preko noći.

Sutradan samljeti u mašini za mlevenje mesa ili nekom električnom aparatu. Staviti šerpu na šporet da se vrlo malo zagrije, sipati mlevenu papriku, dodati ulje i so i promiješati. Pržiti mlevenu papriku otprilike dva do 2,5 sata, u zavisnosti od jačine vatre uz stalno miješanje.

Pred kraj prženja, kada je ajvar skoro gotov, dodati esenciju i miješati još 10-tak minuta. Ajvar je gotov kada provučete kutlaču po dnu šerpe, a iza nje ostaje trag, jer se ajvar dovoljno zgusnuo.

Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i čiste tegle. Ostaviti pune tegle da odstoje nepoklopljene 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom. Ako volite ljuti ajvar, od samog početka dodajte i ljute paprike. Ako želite miješanu količinu, podijelite ukupnu masu mljevenih paprika na pola i dodajte ljutu mlevenu papriku u jednu polovinu prije prženja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.

5. Džem od šljiva

Sastojci:

10 kg šljiva

2,5 kg šećera

2 vanilin šećera

1 limun

Priprema:

Dobro operite šljive, te ih isjeckajte na pola i izvadite koštice. Stavite ih u veliku posudu s nasjeckanim limunom da se kuva na laganoj vatri, povremeno miješajući dok šljive ne omekšaju i ne puste sok. Kada dobijete tečnu smjesu onda morate miješati stalno. Kuvajte ih dva i po sata uz stalno meijšanje, zatim dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite da kuvate još najmanje sat vremena.

U međuvremenu operite 10- ak manjih teglica i zagrijte ih u rerni na 120 Celzijusa. U vruće tegle sipajte vruć džem, čvrsto zatvorite i okrenite naopako dok se ne ohladi, piše Kurir stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana