Punjeno bijelo meso

G. S.
Punjeno bijelo meso

Nešto što možete poslužiti članovima porodice za fini nedjeljni ručak ili gostima za neko slavlje.

Sastojci:

400 g pilećeg bijelog mesa - file

4 tanke kriške juneće pečenice, dimljene

4 tanke kriške sira edamera

desetak listova špinata

1 manja mrkva

1 čen bijelog luka

4-5 listića svježe kadulje

1 dl bijelog vina

1/2 kašičice gustina

biber, so po ukusu

Priprema:

1. Pileće bijelo meso, poželjno domaće zato što treba da bude veliko (400 g su dva komada), presijecite ih na pola, na približno podjednake dijelove. Sredinu svakog komada zasijecite tako da dobijete “yep”. Pažljivo oštrim nožem proširite yepove koliko je moguće a da ne rasiječete meso do kraja. Posolite i pobiberite spolja i unutra.

2. Špinat operite i skuvajte. Mrkvu isijecite na šire rezance. Podijelite sastojke na četi dijela, pa ređajte špinat, pečenicu zatim sir pa mrkvu. Uporedite naslagane sastojke sa komadom mesa treba da budu malo manji od “yepa”. Napunite yep pa ga zatvorite čačkalicama.

3. U  tavu sipajte ulje da prekrije dno. Čen bijelog luka zgnječite pa njega i listiće kadulje stavite u vrelo ulje. Pržite do tri minuta, da bi se ulje aromatizovalo. Izvadite začine i stavite ih sa strane.

4. Pržite meso po tri do četiri minuta sa svake strane, dok ne porumeni. Na kraju vratite kadulju i bijeli luk u tavu, smanjite vatru i sipajte bijelo vino. Dinstajte poklopljeno pet do deset minuta.

5. Izvadite meso, odstranite čačkalice, svaki komad presijecite na pola pa poređajte na tanjir za serviranje. U tavu ako je previše vina isparilo dolijte malo supe, pa sipajte 1/2 kašičice gustina i brzo miješajte dok se saft ne zgusne. Prelijte meso sa njim. I ručak je  tu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana