Piletina sa povrćem i ruzmarinom

Agencije
Piletina sa povrćem i ruzmarinom

Malo piletine i hrskavog povrća, sve zajedno u "tavče", i ručak je na stolu za 30 minuta. Posebnu notu ovom jelu pored mirisa ruzmarina daju i sok od naranye i malo balzam sirćeta.

Sastojci (za 4 osobe): 600-700 g pilećih prsa (bez kože i kostiju), 2 grančice ruzmarina, 1 češanj bijelog luka, 2 paprike (crvena i žuta), 1 poriluk, 1 tikvica, 1 naranya (iscijeđeni sok), 2 kašike balzam sirćeta, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema:

1. Meso narežite na trakice - prvo narežite na ploške po širini, a zatim svaku plošku na pola.

2. Posolite i pobiberite meso po ukusu. Malo ga nauljite.

3. Zagrijte gril tavu.

4. Listiće ruzmarina odvojite od grančica i sitno nasjeckajte. Češanj bijelog luka prvo malo pritisnite drškom noža, a onda ga očistite.

5. Operite i očistite povrće. Paprike narežite na komadiće, poriluk na kolutiće, a tikvicu prvo prerežite na pola po dužini, a zatim na ne previše tanke ploškice.

6. Ispecite meso na dobro zagrijanoj gril tavi. Izvadite ga na tanjir i držite na toplom. Možete takođe umjesto na gril tavi, meso popržiti u tavi na ulju, izvaditi ga, a onda nastaviti s pripremom povrća kao što je opisano u sljedećem koraku.

7. Zagrijte 2-3 kašice maslinovog ulja u dubokoj tavi zajedno s bijelim lukom i sitno nasjeckanim ruzmarinom. Dodajte prvo paprike i dinstajte ih pet minuta na srednje jakoj vatri miješajući često. Dodajte zatim poriluk i dinstajte još pet minuta.

8. Umiješajte na kraju tikvice i meso. dinstajte još 3-4 minute.

Dosolite, ulijte filtrirani svježe iscijeđeni sok naranye i balzam sirće. Kratko još prodinstajte da dio tekućine ispari (minut do dva), maknite s vatre i poslužite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana