Piletina na baskijski način

G. S.
Piletina na baskijski način

Za sve one koji vole povrće i ukuse mediterana, ovo je idealan recept.

Sastojci:

300 g fileta pilećih prsiju;

desetak krilnih batačića;

sol, papar;

4-5 kašika maslinovog ulja;

200 g očišćenog boba;

1 velika žuta paprika;

100 g pancete;

2 srednja luka;

3-4 rajčice;

3 srednje tikvice;

250 ml bijelog suvog vina;

15-tak maslina.

Priprema:     

1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Piletinu operite, osušite, posolite, napaprite te uvaljajte u brašno. U velikoj tavi ugrijte maslinovo ulje i prepržite batake i meso nekih 15 min. dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite i držite na toplom.

2. U vrućoj vodi blanširajte 5 min. Očišćeni bob. Izvadite i odložite. Nasjeckajte luk na krupno. Ogulite paradajz od kože tako da ga zarežete na krst na donjem dijelu i stavite u ključalu vodu, ostavite da stoji nekoliko minuta i ogulite kožu. Nasjeckajte oguljen paradajz na veće komade. Papriku očistite  i nasjeckajte na krupno, isto učinite i sa tikvicama.

3. Na ulje od pečenja piletine (ako treba dodajte još kašiku) stavite nasjeckani luk i začinsko bilje te pirjajte nekoliko minuta, dodajte nasjeckanu pancetu i nastavite pirjati još kratko. U posudu sa lukom dodajte piletinu, promiješajte, sve podlijte bijelim vinom, kad prokuva maknite sa vatre i stavite u posudu za pečenje  i u pećnicu. Poslije 10 min. dodajte masline, tikvice, paprike, bob i ostavite da se peče još 30 min. Kad bude gotovo, posolite i po potrebi popaprite i poslužite vruće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana