Pet namirnica koje nemaju rok trajanja

Agencije
Pet namirnica koje nemaju rok trajanja

Svaki kuhinjski ormarić u svom kutku skriva namirnicu za koju nismo sigurno bismo li je bacili ili iskoristili i nakon datuma otisnutog na pakiranju

Donosimo vam pet namirnica s čijih kutija i poklopaca možete skinuti prašinu i upotrijebiti ih za spravljanje ukusnih obroka.

Med
Med se može kristalizirati ili promijeniti boju, ali se zbog svog antibiotskog djelovanja ne može se pokvariti. Med čuvajte na hladnom, a ukoliko se kristalizira, teglu stavite u toplu (ne u kipuću) vodu i miješajte dok se ne vrati u prvobitno stanje.

Šećer
Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari. U čemu je tajna? Šećer je ‘neprijateljsko’ okruženje za bakterije u kojemu ne mogu živjeti niti se razmnožavati. Jedino o čemu treba da vodite računa je da šećer bude na suhom i u dobro zatvorenoj posudi.

Ekstrakt vanilije
Zbog alkohola u njemu sadržanog, ekstrakt vanilije nema rok trajanja, već s vremenom sazrijeva. Čisti ekstrakt ima viši alkoholni postotak i traje vječno, dok će aromi vanilije nekoliko mjeseci nakon otvaranja oslabiti oslabjeti okus.

Sol
Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti. Kako biste to spriječili čuvajte ga na suhom, tamnom mjestu na kojemu će sačuvati svoju strukturu.

Riža
Rok trajanja ima samo smeđa riža koja je masnija zbog čega se može pokvariti. No, njezin rok trajanja možete produžiti čuvate li je u frižideru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana