Nova posna predjela: 5 odličnih salata

Agencije
Nova posna predjela: 5 odličnih salata

Ko ne voli da gricne nešto prije ručka? Zato je najbolje da na trpezu iznesete neko predjelo u kome će gosti uživati, malo zavarati glad i strpljivo sačekati glavno jelo.

DAIKON SALATA

Potrebno je: 1 okrugla bijela rotkva, 2 dugačke daikon rotkve, šolja kuvanog pirinča, 300 ml posnog majoneza, 2 čena bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml vinskog sirćeta, so, biber

Priprema: Oljuštite obje vrste rotkve, pa okruglu narendajte na sitno rende, a daikon rotkvu na krupnije. Posolite, pobiberite, prelijte vinskim sirćetom i izgnječite rukama. Ubacite kuvani pirinač, a u majonez dodajte propasiran beli luk, pa sve promiješajte, rasporedite po manjem plehu obloženom folijom i dobro pritisnite. Kada se salata ohladi, sjecite je na kocke i poslužite uz zelenu salatu.

SREMUŠ TORTICE

Potrebno je: 300 ml majoneza posnog, veza sremuša, 1 tikvica, 0,5 kg šargarepe, 2 struka mladog crnog luka, so, stari hljeb

Priprema: Šargarepu obarite tako da ostane tvrđa i prohladite je. Polovinu isjecite na što sitnije kockice, a ostatak narendajte na sitno rende. Tikvicu operite, izrendajte zajedno s korom, posolite i iscjedite kad pusti vodu, pa pomješajte sa sitno isjeckanim sremušem i bijelim dijelom mladog luka. Majonez podijelite na tri dijela, pa ga pomješajte s kockicama šargarepe, rendanom šargarepom i smjesom od tikvice, luka i sremuša. Hljeb isjecite na tanje kriške, prepecite ga u tosteru ili rerni, pa premažite namazom od povrća. Namaz nanosite naizmjenično, tako da zeleno povrće bude u sredini. Ukrasite majonezom i tankim krutonima od hljeba, pa odmah poslužite. Ako imate metalne kalupe, pravite ovakve tortice.

TUNjEVINA ITALIJANA

Potrebno je: konzerva komadića tunjevine, 250 ml majoneza posnog, kašičica senfa, 0,5 kg bijelog krompira, veza svježeg vlašca, 100 g crnih maslina, 50 g mljevenih oraha, so, biber.

Priprema: Krompir oljuštite, isjecite na kocke i skuvajte u slanoj vodi pazeći da se ne prekuva. Tunjevinu ocijedite od ulja, pa je pomješajte s majonezom, senfom, orasima i sjeckanim vlašcem. Kuvani krompir ocijedite i ubacite u pripremljen sos od tunjevine i majoneza. Na kraju dodajte masline i sve dobro izmješajte.

PROLjEĆNA SALATA

Potrebno je: 3 veze rotkvica, 300 ml majoneza posnog, kašika susama, perca od dvije veze mladog crnog luka, so

Priprema: Rotkvice operite, očistite, pa nekoliko komada isjecite na kolutove i ostavite za dekoraciju, a ostale isjecite na manje komade. Susam blago propecite na suvom tiganju i ubacite ga u sjeckane rotkvice. Perca mladog luka operite, prosušite i sitno isjeckajte, pa sjedinite s rotkvicama i susamom, te posolite po ukusu. Dio majoneza ostavite za ukrašavanje, a ostatak pomješajte s rotkvicama i lukom. Sve lagano izmješajte, prelijte majonezom i ukrasite kolutovima rotkvica. Operite malo listova rotkvica, isjeckajte ih i dekorišite salatu.

MORSKA SALATA

Potrebno je: 450 g zamrznute mješavine plodova mora, 200 ml majoneza posnog, veza peršuna, 400 g roze krompira, struk mladog bijelog luka, sok od jednog limuna, maslinovo ulje, malo ruzmarina, biber, so

Priprema: Odmrznite plodove mora, ocijedite ih, pa propržite na malo maslinovog ulja s polovinom usitnjenog bijelog luka i ruzmarinom. Smanjite vatru, pa dinstajte desetak minuta postepeno dosipajući vodu ako je potrebno. Sklonite s vatre i ubacite krompir. Sve pomiješajte i pospite preostalim bijelim lukom. Posolite, prelijte sokom od limuna i sa još malo maslinovog ulja, pa sjedinite i pospite grubo sjeckanim peršunom.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana