Možete li bez kafe?

tportal.hr
Možete li bez kafe?

Novo istraživanje otkriva navike ljubitelja ovog popularnog napitka, ali i razloge zašto ga se teško odričemo. Kako istraživanje pokazuje, ljubitelji dnevno popiju u prosjeku 2,2 šolje kafe, a od ove navike teško odustaju uprkos globalnoj krizi.

Velika većina 83 odsto ljubitelja kafe priznaje kako u svom omiljenom napitku uživa svaki dan, a šoljica kafe je dio njihove dnevne rutine. Oko 12 odsto kafu pije nekoliko puta nedeljno, 2 odsto nekoliko puta mjesečno, a samo 1 odsto pije kafu nekoliko puta godišnje, pokazalo je istraživanje u kojemu je učestvovalo 1.700 ispitanika.

Prema istraživanju, dnevna doza, odnosno 2,2 šoljice kafe, je prosječna količina koju svakodnevno popiju njeni ljubitelji. Manja grupa ispitanika, njih 12 odsto, je priznalo da su uspjeli da smanje konzumiranje na nekoliko puta nedjeljno. Istraživanje je pokazalo da kafa bez kofeini i nije baš tako popularna među ljubiteljima i da samo 5 odsto ispitanika pije ovakvu kafu.

Novo istraživanje pokazuje kako pasioniranim ljubiteljima ovog napitka ne pada na pamet da ga se odreknu ni u teškim finansijskim vremenima, uprkos smanjenom budžetu. U prilog govori anketa koja ukazuje da je 65 odsto ispitanika reklo kako finansijska kriza nije uticala na njihovu naviku, 23 odsto sada više pije kafu kod kuće nego u kafiću, 6 odsto je smanjilo konzumiranje, dok 3 odsto u kafiću naručuje manju i jeftiniju kafu.

Ukoliko ste kafu počeli da pijete kao mlađi, kasnije ćete se teško odviknuti od te navike kažu stručnjaci.

Ako kafu niste počeli da pijete prije 25 godine, veća je vjerovatnoća da vam ovaj napitak neće prerasti u dnevnu rutinu. Međutim, činjenica je da je veliki broj ljudi kafu počelo da pije ranije. Studija je pokazala da je 18,8 godina prosjek počinjanja ispijanja kafe, a da je najveći broj (44 odsto) onih koju kafu počinju da piju između 15 i 19 godina. Njih 22 odsto na kafu se "navuklo" između 20 i 24 godine, 7 odsto od 25 do 29 godine, a čak 20 odsto između 10 i 14 godine.

Stručnjaci smatraju da je upravo činjenica da se s kafom počinje u ranoj mladosti razlog za teže odvikavanje. Tako čak 42 odsto ispitanika priznaje kako se dnevne doze nikako ne bi mogli odreći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana