Manastirske punjene paprike

G. S.
Manastirske punjene paprike

Ovo je hranljiv obrok sa idealno izbalansiranim hranljivim sastojcima.

Zbog odsustva namirnica životinjskog porijekla, može biti namijenjen vegetarijancima, onima koji poste i osobama sa povišenim masnoćama u krvi.

Sastojci:

12 sušenih crvenih paprika;

200 g kuvanog pirinča;

150 g praziluka;

150 g šargarepe;

so;

biber;

40 g ajvara;

50 g oraha;

2 kašike ulja;

150 g krompira;

200 ml soka od paradajza;

300 g crnog hljeba.

Priprema:      

1. Na zagrijanom ulju prodinstati sitno isječen praziluk, dodati rendanu šargarepu, posoliti, pobiberiti i dinstati par minuta. Dodati ajvar, krupno sjeckane orahe, promiješati i dinstati još par minuta. Za to vrijeme suve paprike potopiti u vodu, ostaviti ih par minuta, a zatim izvaditi i ocijediti.

2. U smjesu od povrća i oraha, dodati kuvani pirinač, promiješati i smjesom puniti paprike. Napunjene paprike zatvoriti tankim kolutovima krompira i poređati ih u tepsiju. Preliti vodom i sokom od paradajza i peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni Celzijusa oko 35 minuta. Manastirske punjene paprike poslužiti uz crni hljeb.

3. Paprika se ubraja u grupu biljaka koje su najbogatije vitaminom C. Najpoznatije vrste paprika su zelena i crvena, odnosno slatka i ljuta. Može se jesti svježa, a u srpskoj nacionalnoj kuhinji crvena šiljata paprika se suši i, kasnije, tokom zime, koristi za punjenje različitim filovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana