Koliko kofeina može da vas ubije?

magazin.net.hr
Koliko kofeina može da vas ubije?

Zbog sve više smrti koje su povezane sa kofeinom, pitanje koje se sve češće postavlja jeste koja doza je smrtonosna. Međutim, odgovor nije jednostavan.

Slučaj četrnaestogodišnje Anais Furnirer koja je preminula prošle godine nakon što je popila dvije limenke energetskog pića Monster izazvao je paniku kod ljubitelja kofeinskih napitaka.

U izvještaju sa patologije stoji kako je trovanje kofeinom dovelo do njene smrti. A popila je količinu kofeina koja je ekvivalentna četiri šoljice kafe. No, razloga za paniku ipak nema. Na sreću ta količina kofeina za većinu bi bila potpuno bezopasna. Međutim, koja doza bi mogla ugroziti život većini?

Urednik "Jourbnal of Caffeine Research" Džek Džejms, tvrdi kako se odrasla osoba može predozirati sa 10 grama kofeina (sa jednim pićem se većinom unosi 1 do 2 miligrama kofeina). Međutim, članak iz 2005.godine iz naučnog časopisa "Foresnic Science International " donosi kako smrtonosna doza može biti i pet grama kofeina.

Iako se tvrdi kako je predoziranje kofeinom jako rijetko, već godinama se niz smrti širom svijeta povezuju baš sa kofeinom. Problem je u tome što je kofein u većini slučajeva bio koban u kombinaciji sa alkoholom i srčanim problemima.

Jedna stvar je jasna: unos kofeina koji je bio koban za djevojčicu sa početka priče većini bi bio potpuno bezopasan. Ipak, valja imati u vidu i da postoje ljudi koji su mnogo osjetljiviji na kofein kao i da kofein nije jedini sastojak u energetskim pićima, stoga valja biti na oprezu i imati mjeru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana