Kako se oporaviti od bogate trpeze

B92
Kako se oporaviti od bogate trpeze

U vrijeme praznika jelu i piću teško je odoljeti, a tradicionalno prejedanje nerijetko izaziva i ozbiljne zdarvstvene probleme.

Kako se što prije oporaviti od prazničnog udara na želudac, kada se samo tokom nekoliko dana u organizam unese i više od 10 000 kalorija!

Tradicionalna svečarska trpeza, prebogata je masnoćama i začinima i predstavlja pravu kalorijsku bombu, a prvi strada stomak. Nadimanje, mučnina, gorušica, nekada i jaki bolovi česta su pojava. Mnogo alkohola i velika količina masti izazivaju i nagli porast masnoća u krvi. Jetra pati, cirkulacija se usporava, raste krvni pritisak, stradaju krvni sudovi, strada srce. Kako se što prije oporaviti od praznovanja? Stroga dijeta nije rješenje za opterećen organizam.

"Prvo mu damo previše, a onda mu ne dajemo ništa. I jedno i drugo izaziva patnju u organizmu. Jedno obično vezbanje, "obično", prirodna potreba čoveka za kretanjem je pokret svih sistema u organizmu koji su ugroženi pasivnim načinom života i štetnim unošenjem materija kojima je čovek sklon.Tako da je vežbanje pre svega pokretač svih funkcija u organizmu da se uradi prirodna detoksikacija", kaže prof dr Vesko Drašković, autor trenažnih programa za prevenciju i rehabilitaciju.

I polučasovna šetnja u prirodi pravi je melem za organizam i najbolji način da se višak kalorija potroši, a naše tijelo ubrzano oporavi.

"Ne samo što će toksin da izađe iz organizma, putem kretanja putem vežbanja sto je najprirodniji tok, desiće se i druga biohemijska procedura to je da će čovek prirodno izlučiti sve hormone i enzime koji su neophodni za jedno prirodno, normalno i dobro raspoloženje. Vežbanje se svugde pojavljuje kao nezaobilazan faktor u prevenciji, korekciji, terapiji u rekreaciji u sportu. Vežbanje je sastavni deo programa za brigu o zdravlju jednog naroda" dodaje prof dr Vesko Drašković.

Praznično preterivanje u ishrani uz dugotrajno sjedenje i izležavanje, ugrožavaju život bolesnima i štete zdravima. Posljednjih godina, upozoravaju ljekari, u Srbiji je sve više muškaraca mlađih od 35 godina koji uzimaju ljekove za probavu, a pokret je najdeljotvorniji stimulans za pravilan rad organizma.

I zato bilo da ste zdravi ili bolesni krećite se što više jer nijedna dijeta i nijedan lijek ne mogu zamjeniti pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana