Kako izgledaju zimnice iz nekih drugih krajeva?

Novosti
Kako izgledaju zimnice iz nekih drugih krajeva?

Narodi iz cijelog svijeta koriste kraj ljeta kako bi na najrazličitije načine konzervirali voće i povrće, koje će im tokom dugih zimskih dana biti izvor prirodnih vitamina i minerala. Saznajte kako se prave zimnice u Kalabriji, Turskoj i Francuskoj.

Kalabrijski patlidžan

Sastojci: 1kg plavog patlidžana, nekoliko čenova bijelog luka, tri ljute papričice, malo sjeckanog origana, so, sirće i maslinovo ulje.

Priprema: Neouljušteni patlidžan isjeckajte na kockice, preručite u veću posudu prelijte sirćetom, a posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji dva dana. Nakon dva dana patlidžan dobro ocjedite i rasporedite u čiste staklene tegle. U svaku teglu dodajte po čen-dva očišćenog bijelog luka, nekoliko kolutića ljute papričice, posolite i pospite origanom. Tegle do vrha napunite uljem, hermetički zatvorite i poređajte ih u šerpu sa jedva proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte sat vremena, pa izvadite iz vode, sačekajte da se ohladi i čuvajte na suvom, hladnom mjestu. Ovako konzerviran patlidžan može se konzumirati tri do četiri mjeseca.

Ukiseljena paprika na orijentalan način

Sastojci: 1kg paprika, 1l sirćeta od bijelog vina, nekoliko zrna karanfilića i bibera, nekoliko čenova bijelog luka, 2-3 lista lovora.

Priprema: Sirće začinite zrnima bibera i karanfilića, zatim dodajte listiće lovora, posolite i kuvajte do vrenja. Kada sirće proključa, dodajte očišćene i na trake isječene paprike, koje ćete kuvati pet minuta. Kuvane paprike potrebno je dobro ocijediti, rasporediti ih u dvije staklene tegle od po 0,5l i prelijti sirćetom u kojem su se paprike kuvale. Nakon toga hermetički zatvorite teglu, okrenite je naopako i sačekajte da se ohladi. Čuvajte na suvom i hladnom mjestu. Ovako pripremljene paprike spremne su za konzumaciju tek poslije mjesec dana, a bez otvaranja se mogu čuvati i do godinu dana. Ipak kada se tegla jednom tovori, paprike se mogu konzumirati tri do četiri nedjelje.

Slatko od smokava na francuski način

Sastojci: 1kg svježih smokava, limun, 100g badema i 200g šećera.

Priprema: Smokve dobro operite i osušite, te u svaku ubacite po zrno badema i ređajte ih u veću šerpu. Odozgo sipajte šećer, dodajte struganu limunovu koru i nekoliko tankih kriški limuna, zatim prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se preko noći marinira. Ujutru kuvajte smokve do vrenja. Kada tečnost proključa kuvajte minut-dva, pa prebacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite 15 minuta ili dok tečnost ne počne da se karmelizuje. Smokve i kolutiće limuna potom rasporedite u staklene tegle, prelijte ostatkom tečnosti, hermetički zatvorite i tegle poređajte u šerpu sa tek proključalom vodom. Smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta, pa sklonite sa ringle i čekajte da se ohlade.

Izvor: novosti.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana