Hrana koja sprječava nadutost

Agencije
Hrana koja sprječava nadutost

Usljed hormonskih fluktuacija, žene često imaju problem sa nadutim stomakom i otečenim ekstremitetima par sedmica prije menstruacije, ali zadržavanje vode u organizmu može biti i posljedica loše ishrane.

Bez obzira da li je u pitanju PMS ili previše “grešnih” namirnica u svakodnevnoj ishrani, probajte sljedeće namirnice koje se bore protiv zadržavanja vode u organizmu.

Voda

Možda mislite da ograničen unos vode sprječava nadutost, ali zapravo zbog dehidracije vaš organizam zadržava vodu. Možda vam je već poznato, ali vrijedi opet ponoviti: za optimalno funkcionisanje organizma, potrebno je da dnevno pijete do dvije litre vode. Pored toga, u vodu uvijek možete ubaciti malo limuna, limete ili narandže, jer su citrusi bogati kalijumom i mogu spriječiti nadimanje.

Dinja

Dinja, lubenica, citrusi i druge namirnice bogate kalijumom pomažu da se smanji zadržavanje vode, jer kalijum balansira nivo natrijuma u organizmu.

 Potočarka

Potočarka je prirodni diuretik i bogat je izvor kalijuma. Pored nje, ostale vrste povrća koje sprječavaju nadimanje su celer, paradajz, mrkva, crveni luk i paprike. Flavonoidi u povrću (i voću) mogu smanjiti zadržavanje vode u organizmu pa se preporučuje da ove namirnice konzumirate što češće.

Losos

Prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, losos nije samo odlična hrana za zdravlje srca, mozga i zglobova već je i veoma djelotvoran kod sprječavanja “nuspojava” PMS-a. Drugi izvori omega-3 masnih kiselina su tunjevina, skuša, haringa i sjemenke lana. Uvrstite u ishranu losos ili druge vrste masne ribe te ih konzumirajte bar dva puta sedmično.

Integralne žitarice i orašasti plodovi

Ukusni izvori vitamina B6, koji se povezuje sa olakšavanjem simptoma PMS-a, proizvodi od integralnih žitarica i orašasti plodovi odličan su izbor kada se osjećate naduto. Birajte one proizvode koji ne sadrže puno soli te izbjegavajte usoljene orašaste plodove.

Upozorenje

Kako biste efikasno spriječili zadržavanje vode u organizmu, držite se podalje od slanika. Još važnije, ograničite unos prerađene hrane koja je skoro uvijek puna soli. Umjesto toga, uvrstite u ishranu svježe i zdrave namirnice koje, osim što će sprječiti nadutost, pomoći će ukupnom zdravlju vašeg organizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana