Dijete koje su obilježile istoriju

Agencije
Dijete koje su obilježile istoriju

U svakom trenutku u istoriji bilo je popularnih dijeta čija je slava bila kratkog daha. Ipak, neke od njih ostale su zapamćene.

Predstavljamo vam najpoznatije dijete u istoriji.

1820: Lord Bajron popularizovao je dijetu sa sirćetom i vodom koja se zasniva na gladovanju praćenim ispijanjem mješavine tih tečnosti.

1903: Predsjednik Amerike Vilijam Hauard Taft uspio je da smrša, pošto je poveo računa o porcijama. "Prekipjelo" mu je kada se zaglavio u kadi u kupatilu Bijele kuće.

1925: Brend cigareta Laki Strajk pokrenuo je kampanju "Uzmite Laki umjesto slatkiša" ističući da nikotin smanjuje želju za slatkim namirnicama.

1930: Grejpfrut dijeta – ili Holivud dijeta – je rođena. Popularni niskokalorični plan ishrane uključivao je po jedan grejp uz svaki obrok.

1950: Dijeta na bazi kupus čorbe obećavala je da možete izgubiti i do sedam kilograma nedjeljno uz siromašne obroke sa dodatkom čorbe od kupusa.

Sredina ’50-tih: Urbana legenda kaže da je operska pjevačica Marija Kalas smršala 30 kilograma uz pomoć dijete sa pantljičarom koja se zasnivala na uzimanju tableta sa ovim parazitom.
1963: Džin Nideč osnovala je klub u kojem je principi ishrane koje je popularizovala poznati su i dan danas. Sebe je opisala kao "gojaznu domaćicu opsjednutu kolačima".

1970: Dijeta uspavana ljepotica podrazumijevala je prekomjernu upotrebu sedativa i izgladnjivanje organizma. Šuškalo se da ju je primjenjivao čak i Elvis Presli.

1975: Jedan ljekar iz Floride osmislio je dijetu sa kolačićima koja se zasnivala na jedenju kolača sa mješavinom amino kiselina. Isprobale su je mnoge tadašnje holivudske zvijezde.

1977: Slim Fast dijeta podrazumijevala je uzimanje različitih šejkova za doručak i ručak, dok je večera bila normalan obrok.

1978: Dr Herman Tarnover objavio je knjigu "Medicinska dijeta Skarsdejl". Dvije godine kasnije ubila ga je njegova djevojka.
1979: Deksatrim, lijek na bazi fenilpropanolamina (PPA) pojavio se u apotekama. Formula lijeka je promijenjena 2000. pošto je otkriveno da PPA uvećava rizik od šloga.

1982: Svijet je poludio za aerobikom jer je Džejn Fonda objavila svoj prvi video "Vježbajte sa Džejn Fondom". Njena fraza koja je i danas motivacija mnogima je "Bez bola nema napretka".
1985: Harvi i Merilin Dajmond objavili su knjigu "Fit for Lajf" koja zabranjuje složene ugljene hidrate i proteine u istom obroku.

1987: U memoarima "Elizabet Tejks Of" glumica Elizabet Tejlor savjetovala je čitaoce da jedu povrće sa umakom svaki dan u tri sata popodne kako bi imali ljepšu liniju.

1988: Opra Vinfri se pojavila u svojoj emisiji u uzanim farmericama vukući za sobom kolica puna masti koja su predstavljala 30 kilograma koliko je ona izgubila na dijeti baziranoj na tečnosti.

1992: Dr Robert Atkins objavio je svoju knjigu o dijeti koja se zasniva na namirnicama bogatim proteinima, a siromašnim ugljenim hidratima koja spada u najpopularnije na svijetu.

1995: Osmišljena je zona dijeta koja predstavlja regulisanje količina ugljenih hidrata, masti i proteina u svakom obroku. Postala je popularna među poznatim ličnostima.

1999: Viktorija Bekam je začetnica trenda brzog mršavljenja poslije porođaja. Samo nekoliko dana poslije rođenja prvog sina Bruklina pojavila se u javnosti sa istom figurom kao prije trudnoće.

2000: Gvinet Paltrou predvodi čitav holivudski makrobiotički pokret.

2001: Rene Zelveger dobija gotovo 13 kilograma zbog uloge Bridžit Džouns. Zatim ih brzo gubi i ponovo se goji za nastavak filma 2004.

2003: Dr Artur Agatston doliva ulje na vatru protiv ugljenih hidrata objavljujući knjigu "Dijeta južne obale", najsličniju Atkinsonovoj dijeti.

2006: Popularna pjevačica Bijonse priznaje da je njena jedina "hrana" kombinacija tople vode, limunovog soka, sirupa javora i ljute papričice, jer je željela da smrša devet kilograma za ulogu u filmu "Drimgrls".

2010: Dženifer Hadson gubi nevjerovatnih 36 kilograma uz plan ishrane Veit Vočers.

2011: HCG dijeta koja predstavlja kombinaciju lijeka za plodnost i režima ishrane od svega 500 do 800 kalorija dnevno izaziva veliku pažnju i kritike u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana