Znate li da je Vanja Udovičić do puberteta imao drugo ime?

Kurir
Znate li da je Vanja Udovičić do puberteta imao drugo ime?

BEOGRAD - Vanja Udovičić, proslavljeni srpski vaterpolista i dugogodišnji ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije, danas proslavlja 42. rođendan.

Udovičić trenutno obavlja funkciju potpredsjednika Evropske konfederacije za vodene sportove (LEN).

Jedan od najtrofejnijih i najuspješnijih sportista u istoriji srpskog ekipnog sporta nije rođen sa imenom Vanja.

Slavni sportista rodio se u mješovitom braku oca italijansko-hrvatskog porijekla Davora i majke Srpkinje i dobio ime po djedi sa očeve strane Franjo. Ipak, kako su godine u kojima je odrastao bile izuzetno teške i turbulentne, Vanja je od vršnjaka doživljavao šikaniranja i uvrede, te je riješio da promijeni ime.

- Kad sam se rodio, 1982. godine, svi smo bili u ljubavi, a od 1989. braća su počela da se mrze. To mi nije jasno, jednako kao i to kako su se Srbija i Crna Gora odvojile, ako su u jednoj istoj porodici dva brata predstavljala različito. Jedan kao Srbin, drugi kao Crnogorac. Objasnite mi tu izopačenost. Zbog svog imena imao sam problema u školi. Zadirkivali su me, bilo je i fizičkih okršaja, posle čega su moji roditelji odlučili da me zaštite od svega. Tako sam na prelasku iz osnovne u srednju školu promenio ime - rekao je svojevremeno Vanja Udovičić.

Sa reprezentacijom je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2004. u Atini i bronzanu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu. Sa svjetskih prvenstava je donio četiri medalje, dva zlata (2005 i 2009), jedno srebro (2011) i jednu bronzu (2003). Na Evropskim prvenstvima ima tri zlata (2003, 2006, 2012), jedno srebro (2008) i jednu bronzu (2010).

Svjetsku ligu je osvajao šest puta, uz po jedno srebro i bronzu. Svjetski kup je dva puta osvojio, uz jednu bronzu, a ima i zlato sa Mediteranskih igara.

Proglašen je za najboljeg igrača svijeta 2010. godine po izboru "FINE" i "LEN" magazina, od Sportskog saveza Srbije je primio "majsku nagradu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana