Zašto Bred i Anđelina tretiraju ćerku kao sina?

Agencije
Zašto Bred i Anđelina tretiraju ćerku kao sina?

Osmogodišnja Šajlo Džoli-Pit, ćerka čuvenog holivudskog para, ne želi da je okolina zove pravim imenom, već Džon.

Kada je Bred Pit nedavno gostovao kod Opre Vinfri, otkrio je zanimljive detalje iz svoje porodice. Naime, ispričao je da kada je ćerku pozvao Šaj, ona ga je prekinula i rekla "Ja sam Džon".

Sada cijela porodica Šajlo mora da oslovljava sa Džon, a na filmskoj premijeri filma svoje majke pojavila se s tatom i dvojicom starije braće obučena u odijelo s kravatom.

Još 2010. godine Džolijeva je za "Veniti fer" rekla da Šajlo želi da bude dječak. – "Želi da se ošiša na kratko. Voli da nosi muške stvari. Misli da je jedna od braće."

Iako većina djevojčica voli iste igračke i odjeću kao i dječaci, šta se dešava kada dijete želi da bude drugog pola? Da li se to smatra krizom polnog identiteta ili normalnim dijelom odrastanja?

Linda Bler, klinički psiholog i autorka knjige "Srećno dijete", kaže da mnogo razloga može biti uzrok ovakve želje. Za dijete kao što je Šajlo, a želi da bude Džon, odlučujuće može biti prisustvo tri brata u porodici.

"Kada je dijete u društvu starijih članova porodice koji su suprotnog pola, normalno je da ono hoće da ih imitira. S druge strane, Šajlo ima mlađeg brata i sestru, kao i još troje starijih, pa možda želi da bude u centru pažnje", rekla je ona.

Prirodno je da djeca istražuju polove

Dr Linda Bler kaže da je normalno da djeca žele da istraže oba pola, ali problem nastaje zbog ustaljenih moralnih normi u društvu, zbog čega se često ova potreba potiskuje.

Ipak, daleko je gore dječacima koji žele da nose haljinice i iskažu žensku stranu pored roditelja koji se trude da to potisnu. Jedno istraživanje je čak pokazalo da su ljudi blagonakloniji prema muškobanjastim djevojčicama nego prema dječacima koji bi voljeli da su djevojčice.

Britanska organizacija Mermaids, koja pomaže porodicama čija djeca prolaze kroz krizu polnog identiteta, kaže da najviše poziva dobiju upravo od zabrinutih roditelja dječaka.

Roditelji moraju da sačekaju i puste dijete

Prije puberteta nema potrebe da dijete vode kod psihologa, ističe Blerova – "Ako dijete počne da se mijenja u skladu sa svojom prirodom i emocijama, pustite ga. Nema potrebe da se plašite."

Ipak, Edi Dejvis, psihoseksualni terapeut, upozorava da ako mlada osoba ili dijete tokom ove promjene pokazuju znake depresije i stresa, obavezno se mora potražiti stručna pomoć.

"Ako se dijete snažno poistovećuje sa suprotnim polom do tačke da to izaziva sukobe, potražite pomoć. Znaci patnje kod mlade osobe mogu se iskazati samopovređivanjem, destruktivnim ponašanjem i depresijom", ističe.

Najvažnija stvar koju bi roditelji trebalo da upamte jeste da nema upozoravajućih znakova da će dijete postati transseksualno. Imitiranje suprotnog pola može biti samo faza tokom koje dijete prirodno istražuje ili reakcija na braću, sestre i porodično okruženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana