Zaštitite fudbalere homoseksualce

Agencije
Zaštitite fudbalere homoseksualce

Bivši fudbalski reprezentativac Engleske Le So založio se za prava gej fudbalera i naglasio je da bi moralo da se radi više na podršci homoseksualaca među profesionalnim fudbalerima, jer su, prema njegovom mišljenju, oni često na meti svojih saigrača, rivala, navijača, itd.

- Ne radi se o tome da li ima ili nema homoseksualaca u profesionalnom fudbalu. Poenta je da, ukoliko ih ima, osjete da ih okruženje neće osuditi zbog toga i da će im pomoći da ostvare svoje profesionalne ambicije. U ovom trenutku, ne osjećam da postoji takva atmosfera u fudbalu - rekao je Le So.

On misli da je gotovo nezamislivo za jednog gej fudbalera da se javno izjasni po pitanju svog seksualnog opredjeljenja i da bi posljedice bile surove po njegovu karijeru.

- Mislim da je isključivo do fudbalskih organizacija da se suoče sa tim demonima i da odlučno kažu: "Staćemo uz te ljude, bez obzira na boju njihove kože ili seksualnost". Fudbal bi morao da bude otvoren za one koji se plaše i da pokušaju da uspiju u njemu - dodao je Le So.

On je objasnio otkud njegova potreba da podigne glas u korist homoseksualaca u fudbalu i nije ni potvrdio, ni demantovao glasine da je bio jedan od prikrivenih gej fudbalera u svoje vrijeme.

- Kada razmišljam o svojoj karijeri, bilo je nekih negativnih stvari, ali jedna je bila pozitivna, iskreno pozitivna, a to je što sam ja uvijek bio ja. Uvijek sam se držao svojih principa i nikada nisam dozvoljavao nekome da me od njih odvoji, bez obzira na fizičke i emotivne posljedice - zaključio je Le So.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana