Voker dužan Bogu i narodu

Glas Srpske
Voker dužan Bogu i narodu

Bivša zvijezda NBA lige, koja je osvojila titulu prvaka sa Majami Hitom, pala je na niske grane. Uprkos bogatom ugovoru vrijednom 71 milion dolara sa Seltiksima, kojeg je potpisao 1999. godine, Antoan Voker ove godine proglasio je lični bankrot, a karijeru je nastavio u D-ligi.

Jedno je vrijeme navijačima Bostona bio drugi najomiljeniji igrač, odmah iza kapitena Pola Pirsa, a njegove igre bile su na nivou najvećih zvijezda NBA lige. Voker je u zelenom dresu legendarnog kluba igrao deset sezona (osim dvije koje je proveo u Dalasu i Atlanti pa se vratio u Boston), bio je na vrhuncu slave i 1999. godine potpisao višegodišnji ugovor vrijedan 71 milion dolara. Seltikse je napustio 2005. godine zbog primamljive ponude iz Majamija, koji je okupio snažnu ekipu. Bio je to sjajan potez jer je ekipa sa Floride odmah sljedeće sezone osvojila NBA prsten, ali to je bila njegova labudova pjesma. Hit je napustio 2007. godine, potom je pokušao pronaći izgubljenu formu u Timbervulvsima i Grizlijsima, što su mu bili i posljednji angažmani u NBA ligi.

Od 2008. godine u košarkaškom smislu gubi mu se svaki trag, ali je zato punio stranice crne hronike. Prošle je godine uhapšen zbog vožnje u pijanom stanju, potom je završio na sudu zbog izdavanja čekova bez pokrića, a finansijski problemi su kulminirali u maju 2010. kada je bio prisiljen da proglasi bankrot.

Tom prilikom je na popis imovine stavio četiri nekretnine u Majamiju, uključujući i vilu vrijednu 2,3 miliona dolara koja je opterećena hipotekom od čak 3,6 miliona dolara, te tri nekretnine u Čikagu. Njegova imovina procijenjena je na ukupno 4,3 miliona dolara, dok su dugovanja premašila gotovo 13 miliona.

Nikome nije jasno kako je uspio spiskati ogromnu lovu koju je zarađivao u NBA ligi te kako je u 34. godini života završio u D-ligi, odnosno razvojnoj ligi za NBA klubove iako je još mogao igrati među "velikim momcima".

Naime, Voker bi ovih dana za 25.000 dolara po sezoni trebao zaigrati za Ajdaho Stampede, klub iz D-lige, ali prije toga mora proći rutinsku provjeru "gdje je bio i što je radio". S obzirom na posljednje dvije godine života, možda ni u malom Bojsiju neće biti mjesta za jednog bivšeg NBA velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana