Vanesu Mej pratiće orkestar Metamorfozis VIDEO

Glas Srpske
Vanesu Mej pratiće orkestar Metamorfozis VIDEO

Mladu i atraktivnu violinistkinju Vanesu Mej, na nastupu u Beogradskoj areni u nedjelju, pratiće desetočlani bend, ali i gudači iz Srbije, okupljeni u orkestru "Metamorfozis", predvođeni violinistom Sašom Mirkovićem.

Orkestar "Metamorfozis" već ima zavidnu karijeru, u okviru koje je nastupao sa Goranom Bregovićem na festivalima širom svijeta i u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su francuski Tuluz teatar, njemačka Esen filharmonija, Linkoln centar u Njujorku, te Sidnej opera haus u Australiji.

Poznata violistkinja u Beograd će stići dan uoči koncerta, 26. februara, sa pet ličnih asistenata i svojim psom, od kojeg se ne odvaja. Kako je zahtijevala, u Beogradskoj areni imaće dvije garderobe, koje će biti opremljene tepisima, udobnim foteljama, ogledalima, vrlo dobro osvijetljene i klimatizovane.

Mejovu će u jednoj garderobi čekati hrana za nju i njene asistente, dok će u drugoj biti stalak za instrumente, CD plejer i prenosna grijalica. Simpatična "Nudlis", kako Vanesu zovu prijatelji, voli da svira u kasnim večernjim časovima i zamolila je da hotelska soba bude izolovana i sa klavirom kako bi mogla da vježba.

Ova harizmatična umjetnica muzičke granice je pomjerila kada je imala samo 16 godina i objavila prvi pop album "Violin Player", ne samo načinom sviranja, formirajući neuobičajen miks klasičnog, pop, džez i tehno zvuka, već i svojim scenskim izgledom.

Za BRIT nagradu za najboljeg ženskog izvođača nominovana je 1996. godine i time postala prvi instrumentalista i izvođač klasične muzike koji je ušao u izbor za ovu isključivo "mejnstrim pop" nagradu.

U aprilu 2006. Mej se našla na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom većom od 32 miliona funti od koncerata i prodaje deset miliona albuma širom svijeta, čime rijetko koji violinista može da se pohvali.

Na svojim nastupima svira na dva tipa violina - klasičnom modelu "Guadagnini" iz 1761. i električnom "Zeta Jazz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana