Umro legendardni gitarista Džef Bek

Srna
Umro legendardni gitarista Džef Bek

LONDON - Džef Bek, jedan od najuticajnijih gitarista svih vremena, umro je u 78. godini, objavljeno je na njegovoj “Tviter” stranici.

Britanski muzičar postao je poznat kao član grupe “Jardbirds”, gđe je zamijenio Erika Kleptona, a potom je osnovao “DŽef Bek grupu” sa Rodom Stjuartom.

NJegov ton, pojava na sceni i način sviranja redefinisali su gitarsku muziku u šezdesetim i uticali na pravce poput hevi metala, džez-roka, čak i panka, prenosi Bi-Bi-Si.

“U ime njegove porodice, sa dubokom tugom objavljujemo vijest da je DŽef Bek preminuo. Nakon što je iznenada dobio bakterijski meningitis, mirno je preminuo juče. NJegova porodica moli da se poštuje privatnost u vrijeme ovog velikog gubitka”, navodi se u objavi.

Bek je izjavio 2009. godine, kada je primljen u Rokenrol kuću slavnih po drugi put, da “svira onako kako svira” jer mu to omogućava da napravi “najluđi mogući zvuk”.

“To je suština, zar ne Baš me briga za pravila. U stvari, ako ne kršim pravila najmanje deset puta u jednoj pjesmi, onda ne radim svoj posao kako treba”, rekao je tada Bek.

Reagujući na vijest o Bekovoj smrti, Rod Stjurat je izjavio da je otišao “najveći”. Erik Klepton je u svojoj poruci napisao: “Zauvijek... EK”, a DŽimi Pejdž je odao počast preminulom gitaristi nazvavši ga “ratnikom sa gitarom sa šest žica” i ukazavši na njegovu “bezgraničnu” muzičku imaginaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana