Uhapšen kralj ribe na Jadranu

Agencije
Uhapšen kralj ribe na Jadranu

Zadar - Zadarski biznismen i fudbalski sudija Reno Sinovčić, šef Poreske uprave Zadra Stoja Mučaji i još pet osoba uhapšeno je juče zbog pronevjere 1,3 miliona evra.

Mučaji je uhapšena na granici sa Vojvodinom. Policija je pretražila Sinovčićeve poslovne prostore, i njegov stan, a on je priveden nakon što su mu policajci kombijem prepriječili put. Pretpostavlja se da je akcija pokrenuta zbog neplaćanja poreza za Fudbalski klub "Zadar".

U saopštenju policije navedeno je da je Direktorat policije u koordinaciji sa Državnim tužilaštvom Hrvatske dovršio višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba sa šireg zadarskog područja.

- Zbog sumnje u izvršenje više koruptivnih krivičnih djela, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, zloupotrebe povjerenja i prevara u privrednom poslovanju, uhapšeno je sedam hrvatskih državljana. Protiv njih će biti podnijeta krivična prijava - navode iz policije.

Najveći dio akcije odnosi se na Poresku upravu Zadar gdje je uhapšen Željan Pejković te dugogodišnji bivši načelnici zadarskih poreznika Vjekoslav Jurlina, Marko Lozančić te Irena Anić. Dvije novinarke napadnute su u zgradi gdje živi Sinovčić. Nakon što su ušle u zgradu, gdje je u toku bio pretres, napao ih je Josip Biloglav, zet Sinovčića, koji je izašao iz njegovog stana.

- Što radiš ovdje. Mrš odavde - zaletio se i napao ih. Jednoj je oduzeo mobilni telefon, a drugoj snažno zavrnuo ruku pokušavši je izbaciti iz zgrade.

Osim što je fudbalski sudija i vlasnik nekoliko zadarskih medija, televizije Voks, nedjeljnika "Voks" i "Zadarskog regionala", Sinovčić je i čelnik Fudbalskog kluba Zadar i nezavisni gradski odbornik.

Mediji podsjećaju da je prije deset godina bio svrstavan na popise najbogatijih Hrvata. Još iz vremena dok se bavio prodajom ribe Sinovčić je zadržao kontrolu nad zadarskom ribarnicom, posjeduje ribogojilište i firmu za obezbjeđenje, zbog čega ga i danas zovu "kraljem ribe". Sinovčić je fudbalski sudija s presudnim uticajem u hrvatskom fudbalu, a dovođen je u vezu i sa lažiranjem utakmica.

Afera "Hipo"

Reno Sinovčić je spominjan u zadarskoj aferi "Hipo", u kojoj je grupa Zadrana, bila osumnjičena za pranje novca. Taj je slučaj, kako su pisali lokalni mediji, navodno stopiran iz vrha policije i državnog tužilaštva, a zbog njega je penzionisan i načelnik zadarske kriminalističke policije Antun Novoselović, kojeg je Sinovčić, kao nezavisni poslanik s govornice Gradskog vijeća u maju ove godine optužio za silovanje samohrane majke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana