U novu godinu zakoračite u sjaju i šljokicama

D. Keleč, M. Miljić
U novu godinu zakoračite u sjaju i šljokicama

Pred nama je najluđa noć u godini. Postoji vjerovanje koje kaže da, kako dočekate Novu godinu, takva će vam biti cijela iduća godina. Iskoristite zbog toga ovu priliku i oborite sve s nogu.

Odjeća, frizura, šminka, te niz drugih detalja, stvari su o kojima pripadnice ženskog pola mjesecima unaprijed razmišljaju i planiraju, da bi za doček Nove godine zablistale u punom sjaju.

Organizovani dočeci novogodišnje noći u klubovima, restoranima ili posebno iznajmljenim prostorijama, savršena su prilika za ulazak u velikom stilu. Sve što želimo reći su - sjaj i šljokice.

Naravno, to ne znači da svi prisutni treba da “oslijepe” pri pogledu na vas, ali Nova godina je praktično jedina noć u godini, kada možete nositi apsolutno sve što želite i biti šik, moderni i seksi.

Odjeća zavisi od vrste zabave

Jedna od najpoželjnijih kombinacija ove sezone je “black&gold”, odnosno, ako je crno vaš izbor, dodajte malo zlatnog i obrnuto.

Koktel haljine na jedno rame su totalni hit, a i u nekoj bez naramenica izgledaćete poput filmske dive.

Modni stručnjaci savjetuju da se ipak smanji “doživljaj” sa nakitom i šminkom, jer niko ne treba da izgleda kao klovn i da svojom pojavom zabavlja sve prisutne.

Doček “najluđe noći” nudi široku lepezu zabava, tako da pri izboru odjeće imate na umu vrstu proslave na koju idete. Na sreću, postoji jedno univerzalno rješenje, a to je mala crna haljina. Nju možete obući na gotovo svaku zabavu. Crna haljina je izbor s kojim ne možete pogriješiti ni u jednoj prilici.

Modni kreator Davor Sladaković kaže da izbor odjevne kombinacije za Novu godinu zavisi od ličnog izbora.

- Novu godinu treba dočekati u nekoj novoj i otmjenoj odjevnoj kombinaciji, jer “ispraćamo nešto staro, a dočekujemo novo” - kazao je Sladaković i dodao da izbor garderobe treba da bude u skladu sa atmosferom u kojoj se dočekuje početak nove godine.

Prema njegovim riječima, svaka odjevna kombinacija treba da bude usklađena sa očekivanjima i željama.

Sladaković je naglasio da je potrebno posvetiti pažnju kako boji tako i dužini haljine, te preporučuje kraljevsko plavu boju sa mnogo srebrnog nakita.

Blještavilo, glamur i šljokice

Modni dizajner Duško Oraščanin kaže da bi trebalo posvetiti više vremena izboru odjevne kombinacije za Novu godinu, a ne to raditi dva dana pred doček.

- Najluđu noć treba da dočekamo sa puno blještavila, glamura i šljokica na sebi - rekao je Oraščanin.

Prema njegovim riječima, uz šljokice je najbolje izabrati kombinaciju u kojoj ćemo se osjećati ugodno.

- Decembar je mjesec kada se temperature kreću oko nule zbog čega nije lijepo vidjeti kratke mini suknjice i previše razgolićena tijela - istakao je Oraščanin.

On je dodao da nikako neće pogriješiti oni koji se klasično obuku i ne eksperimentišu previše prilikom izbora odjevnih kombinacija.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj ima mnogo butika u kojima se može naći veliki izbor odjevnih kombinacija za Novu godinu.

Oraščanin je naglasio da većina stanovnika Srpske želi da Novu godinu dočeka obučena kao najveća svjetska zvijezda zbog čega na garderobu troše mnogo novca.

Kada je u pitanju izbor šminke za najluđu noć, Oraščanin dodaje da je najbolje da se uz odjeću ukombinuje jača šminka.

- Sa šminkom ipak treba biti pažljiv i naglasiti crte lica i oči sa nekoliko svjetlucavih efekata koji će na neki način oslikati i Novu godinu - rekao je Oraščanin.

Šminka

Svjetski šminkeri ističu da je zlatni “make up” naprosto obavezan za doček 2011. godine, jer njime možete dodati dašak glamura u svoj stil.

Zlatno sjenilo ne izlazi iz mode, a ove zime ono je pravi hit. Zlatno je boja prave božice, a savršeni zlatni “make up” koži će dati svjetlucavi sjaj i istaknuti zdrav izgled. Osim toga, zlatno je bogata boja koja se uvijek može transformisati u nešto šik i elegantno.

Velika prednost zlatne šminke je ta što odgovara svakom tonu kože, boji očiju i boji kose, te može izvrsno naglasiti prirodnu ljepotu. Ipak, neka pravila postoje.

Svjetloj koži bolje će odgovarati svjetlije zlatne nijanse, dok će maslinastoj puti bolje odgovarati tamnije nijanse - sve do smeđe ili bronzano zlatnih nijansi.

Kako biste postigli onaj divan preplanuli izgled, svoje lice možete dodatno začiniti dodavanjem malo zlatnog rumenila na obraze.

Ako nemate zlatno rumenilo, možete ga zamijeniti s malo zlatnog sjenila u prahu - nanesite ga na kistić i obraze, ali pripazite da ne pretjerate. Za svjetlopute žene, bolja su roskasta rumenila sa zlatnim česticama.

Za potpuni zlatni “look” možete nanijeti malo zlata i na usne, ali ne previše, jer i ovdje vrijedi ono najvažnije pravilo - ako ste naglasili oči, usne su suptilne i obrnuto.

Frizura

Da biste zablistali u novogodišnjoj noći, pored garderobe i šminke, potrebna je i adekvatna frizura.

Niste sigurni kakvu frizuru napraviti za novogodišnju noć? Neka vas frizura ne opterećuje, jer opuštenost je u modi i ne morate provesti sate kod frizera, nego je napravite sami. Punđa je uvijek dobar izbor jer vam kosa ne smeta i ostavićete uglađen utisak. Možete je nositi na sredini potiljka, jednostavno omotanu oko osvoje ose uz pomalo neuredno tjeme, ili kosu skupiti u minijaturnu punđicu, a prednje pramenove pustiti da ležerno padaju. Možete kosu ukrasiti ogromnom mašnom ili svjetlucavom kopčom.

Za dašak retro stila stavite svjetlucavu trakicu, ali ako želite retro frizuru budite dosljedne i barem detaljima na odjeći pokažite kojim razdobljem ste se inspirisale.

Puštena kosa stoji svima samo ako je zdrava i njegovana. Dobra alternativa puštenoj kosi je rep, jer ga sve znamo napraviti. Favorit je seksi, opušten i nedovršen rep.

Važno je da ne uložite puno truda i da ne stoji svaka vlas na svom mjestu - noć je duga i ne isplati se nervirati zbog frizure!

Male torbice, trakice i nakit

Modni detalji uvijek su siguran saveznik za upotpunjavanje novogodišnjeg stila. Čak i najjednostavnija jednobojna kombinacija uz veliki i lijep komad nakita izgledaće posebno. Ovogodišnji doček Nove godine dozvoljava ekstravagantni nakit koji treba da bude što blještaviji.

Modni kreatori savjetuju da torbica za doček 2011. godine treba da bude što manja, te da je potrebno da u nju stavite samo najosnovnije stvari.

- Torbice uz odjevnu kombinaciju treba da budu sa šljokicama, crne, srebrne ili pak zlatne boje - savjetuju modni kreatori.

Cipele posute perlicama

Za najluđu noć modni kreatori savjetuju da je najbolje izabrati crnu boju obuće koja je uvijek aktuelna, pogotovo ako je kombinovana sa ukrasima od sitnih perlica i šljokica koje daju svečaniji utisak.

- Svako voli da izgleda “skockano” od glave do pete, a naročito to dolazi do izražaja u vrijeme praznika. Svakako da i obuća treba da bude izabrana u skladu sa odjevnim kombinacijama, a u buticima ćete naći razne modele sandala, cipela i čizama koje izgledaju luksuzno, interesantno i prikladno za najluđu noć - kažu modni kreatori.

Ipak, kada “skockani” krenete u susret Novoj 2011. godini, ne treba da se mnogo brinete o tome da li ste obučeni po posljednjoj modi, imate li prelijepu frizuru, skupu torbicu ili savršene cipelice. Bitno je da ste nasmijani, pozitivni i u društvu dragih osoba i prijatelja, sa kojima ćete u dobrom raspoloženju i uz pjesmu dočekati novu, a ispratiti staru godinu.

Muškarci

Šta obući za doček Nove godine pitanje je koje muči i muškarce. Od toga gdje ćete provesti najluđu noć zavisi izbor garderobe.

1) Doček u hotelu ili restoranu - Ako ste se odlučili za doček na glamuroznom mjestu, treba da se i vi obučete tako. Sako, košulja, pantalone i cipele obavezan su “dress code”. Ako situacija nalaže ili vi to baš želite, možete staviti i kravatu.

2) Doček u klubu ili diskoteci - Ne morate striktno nositi pantalone i cipele, pa čak ni sako. Košulja je ipak preporučljiva, iz razloga što se vrlo lako može kombinovati sa vunenim prslukom, džemperom ili obući sama.

3) Doček na privatnoj žurci - U slučaju da je žurka opuštenog tipa jednostavno budite ono što jeste i obucite se onako kako se inače oblačite.

4) Doček na trgu - Ako se odlučite da Novu godinu dočekate na ulicama grada, obavezno se obucite toplo jer ćete nekoliko časova provesti na niskoj temperaturi. Naravno, to ne znači da za ovu priliku ne treba da se obučete lijepo, već samo da vodite računa o tome da vam bude toplo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana