U čemu je tajna uspjeha modnog brenda Viktorije Bekam?

Agencije
U čemu je tajna uspjeha modnog brenda Viktorije Bekam?

Kako je bivša Spajsica poznata po kratkim i uskim haljinicama, vrtoglavo visokim potpeticama i talentu za poziranje uspjela da stvori nevjerovatno modno carstvo vrijedno više od 30 miliona funti?

Iako Viktorija Bekam izaziva oprečna mišljenja, ne može se poreći da godinama intrigira javnost. Oni što je osporavaju, za divno čudo nemaju zamjerke na kreacije njenog brenda već prave problem oko toga da li joj je dozvoljeno da sebe naziva modnom kreatorkom. Dok diskusija godinama traje Viktorija je za to vrijeme postala kreatorka i stvorila je veoma vredan brend.

Bivša Spajsica je vrlo otvorena kada je u pitanju njena "modna neobrazovanost", ali ako ćemo da budemo iskreni i pank pozadina tada modno neiskusne Vivijen Vestvud joj je pomogla da redefiniše modu, pa zašto Viktoriji ne bi pomogla njena pop prošlost?

Prvi veliki korak ka uspjehu jeste što je od početka svoje modne karijere Viktorija izbjegla da neka njena kolekcija bude okarakterisana kao "jeftina" ili za srednju klasu što je bio slučaj sa Dženifer Lopez i Bijonse.

"Na drugačiji način se predstavljam na revijama jer nisam imala klasičan trening. Naučila sam mnogo u prethodnih sedam godina. Naučila sam brzo i nastavljam da učim", kaže ona za britanski "Independent".

Iako većinu odjeće ne kreira ona sama, kao ni većina poznatih kreatora, idejni tvorac apsolutno svega vezano za brend je samo i isključivo ona.

Kada je prvu kolekciju lansirala 2008. godine uspjeh je došao odmah, barem onaj komercijalni. Štaviše, nedugo potom 2011. i 2014. godine stigle su i dvije nagrade Britanske modne asocijacije, a prošle godine je proglašena najboljom britanskom preduzetnicom. Zašto? Ne zbog njenog imena, već zato što su njeni prihodi porasli za 2.900 odsto u proteklih pet godina. Njena modna kuća zapošljava 100 ljudi i zarađuje preko 30 miliona funti.

Prekretnicu u njenom poslovanju predtavlja otvaranje prvog butika u Londonu - "Provodim mnogo vremena u svom butiku, razgovaram sa mušterijama o onome što oni žele"

Ko su Viktorijine mušterije i zašto kupuju baš njenu odjeću pored toliko jeftinijih brendova? Njena odjeća je dobra, ali reflektuje modu ovog vremena radije nego što je definiše. Druga i vrlo važna stvar jeste ta da je Viktorijin brend zapravo njen lični poduhvat, što upravo najviše privlači kupce. Zapravo ona najbolje na svijetu prodaje svoj lični lajfstajl. Posvećenost svakom komadu odjeće najbolje se vidi kada njen trud i rad podržavaju suprug i djeca iz prvog reda, ali i modna urednica američkog "Voga" Ana Vintur.

"Čak i ako ja lično neću nositi nešto, želim da znam šta ostale žene misle, kako žele da izgledaju. Mogu da se povežem sa ženama. Neke žene nemaju tu moć", kaže ona za "Independent" i nastavlja – "Želim da ohrabrim žene da stvore najbolju verziju sebe"

Uprkos uspjehu činjenica je da je mnogi i dalje ne shvataju ozbiljno ne smatrajući je modnom kreatorkom. Ipak, Viktorija je jako pametna i dobra u svom poslu. Pozicija kreativne direktorke u sopstvenoj modnoj kući je zapravo ono čime se ona bavi.

"Kako ste stariji tako dobijate drugačiju vrstu samopouzdanja. Sada sam mnogo zauzetija, tako da ne mogu da šetam cio dan u uskoj haljinici i visokim štiklama, već u pantalonama i baletankama. Osjećam se opuštenije i ne plašim se više", zaključila je Viktorija koja je svoj identitet preslikala u brend gdje se zapravo i krije tajna njenog uspjeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana