Transseksualka ipak na takmičenju za Mis Univerzuma

Agencije
Transseksualka ipak na takmičenju za Mis Univerzuma

Otava - Transseksualna žena takmičiće se u konkurenciji za Mis Univerzuma 2013, javili su danas zvaničnici tog takmičenja.

Džena Talakova (23) iz Kanade prije nedjelju dana je bila diskvalifikovana iz konkurencije za predstavnicu Kanade zbog propisa koji nalaže da učesnice moraju biti rođene kao žene. Talakova je zamolila organizatore da izmjene pravila, rekavši da je ona žensko i da je razlog za njeno odstranjenje nepravedan. Zvaničnici su javili da rade na promjeni formulacije pravila takmičenja, međutim, da očekuju da će konačna odluka ubrzo biti donesena. Konkursi za učesnice takmičenja za Mis Univerzuma 2013. godine počinju ovog ljeta. Vlasnik licence tog takmičenja Donald Tramp poželio je Talakovoj puno sreće u borbi za krunu.

Zvanična pravila moraće da dobiju njegovo odobrenje kao i odobrenje kompanije NBC, suvlasnice takmičenja.

Organizatori takmičenja su izjavili da su nakon konsultacija sa aktivistima za prava homoseksualaca, počeli da rade na izmjeni zvaničnog pravilnika kako bi od 2013. i transeksualke dobile priliku da učestvuju na izboru za Mis univerzum.

Nacionalna takmičenja za izbor Mis Univerzuma trenutno se odvijaju širom svijeta, a finalni, svetski Mis Univerzum 2012. održaće se krajem godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana