Tragični odlazak Ejmi Vajnhaus

Glas Srpske
Tragični odlazak Ejmi Vajnhaus

Uzrok smrti britanske pjevačice Ejmi Vajnhaus (27), koja je u subotu pronađena mrtva u svom stanu u Londonu, trebalo bi da bude poznat danas, za kada je zakazana obdukcija, javile su agencije.

- Istraga o okolnostima njene smrti se nastavlja. U ovoj ranoj fazi slučaj se tretira kao neobjašnjiv i nije bilo nikakvih hapšenja - rekao je novinarima policijski oficir Raj Koli.

Policija pokušava da otkrije ko je bio s Ejmi u trenutku njene smrti i pozvao Hitnu pomoć.

U međuvremenu, u medijskim izvještajima pojavile su se brojne spekulacije, od toga da je za njenu smrt direktno odgovoran "jak koktel" nekoliko narkotika koje je kupila od lokalnog dilera u petak uveče, do toga da je pjevačica bila u teškom stanju zbog raskida veze sa Regom Trevisom (34), koji je pokušavao da joj pomogne, ali je ostavio pošto je shvatio da ona ne može da se kontroliše.

Smrt Ejmi Vajnhaus, čiji je izuzetan muzički talenat bio u stalnoj sjenci problema sa alkoholom i drogom, duboko je potresla njene brojne obožavaoce širom svijeta, prijatelje i porodicu, a njena majka Dženis novinarima je rekla da "bilo samo pitanje vremena" kada će umrijeti.

Ejmi je posljednji koncert održala u Beogradu 18. juna, kada je na scenu izašla u pijanom stanju, a poslije toga je obustavila evropsku turneju. Početkom prošle sedmice viđena je s kumčetom Dionom Bromfild na "iTunes" festivalu gdje je, prema riječima svjedoka, izgledala veoma loše.

Napustivši ovaj svijet u dobi od 27 godina, Ejmi se pridružila "Klubu 27", grupi izuzetno talentovanih i uticajnih rok muzičara koji su umrli s 27 godina, kao što su Brajan Džons, Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison i Kurt Kobejn. Na tragičnu vijest o nagloj smrti Ejmi Vajnhaus osvrnule su se mnoge njene kolege, poput Rijane, Lili Alen, Iv, Rikija Martina, Brajana Adamsa, koji su putem društvenih mreža Ejmi poželjeli laku zemlju, a njenoj porodici uputili izraze saučešća.

Ejmi Vajnhaus objavila je samo dva albuma od kojih je jedan prodat u više od milion primjeraka i osvojio pet "gremija". Skromna "produkcija" disproporcionalno mala u odnosu na njen ogromni talenat, učinila je da njena smrt bude još tragičnija. Obožavaoci će moći samo da zamišljaju numere koje nikada neće biti snimljene, koncerte koji nikada neće biti održani i obećani "povratnički" album koji nije izašao.

Tim Vorstal iz "Forbsa" procjenjuje da bogatstvo koje je pokojna pjevačica tokom života "zgrnula" iznosi između deset i 40 miliona maraka. Iznos bi se mogao povećavati jer će porasti potražnja za njenim albumima, snimaće se album hitova.

Podjela imovine zavisiće od testamenta, ako on uopšte postoji. Ako nema testamenta, Ejmina imovina mogla bi pripasti njenom bivšem suprugu Blejku Filderu, jer, engleski zakon diktira da poslije smrti, pravo na imovinu preminule ima suprug, čak i ako je riječ o bivšem suprugu.

Jedini način da se izbjegne takva raspodjela imovine je potpisivanje sporazuma, a nije poznato jesu li Ejmi i Blejk išta potpisali kad su se rastali. 

Bend "The Dap Kings" pratio je Ejmi na koncertima, a saksofonista tog sastava Nil Šugarmen kaže da je Ejmi zaglibila u paklu droge kad je upoznala Blejka i da joj je od tada sve krenulo nizbrdo.

- Bilo je očigledno da se konstantno drogira, a on se čak hvalio da joj je upravo on prvi dao da proba krek i heroin - tvrdi Šugarmen i dodaje da je Ejmi od trenutka kad je upoznala Blejka samo propadala u svakom smislu. Ejmi i Blejk rastali su se 2009. godine.

Tokom policijskog pregleda Ejminog stana, Reg je stajao ispred zgrade. Tamo je bio i njen tjelohranitelj Nevil te bliska prijateljica Ejslin Horgan-Valas koja je od tuge i emocija pala na tlo.

ejmi

ejmi 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana