Titova djeca dominiraju fudbalom

Glas Srpske
Titova djeca dominiraju fudbalom

"Titova djeca" naslov je članka u novom broju magazina "Champions" u kome su tema harizmatični treneri sa prostora bivše Jugoslavije, stručnjaci koji stilom i načinom rada podsjećaju na bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Autor Džonatan Vilson u službenom magazinu Lige šampiona podsjeća kako je bivši jugoslovenski predsjednik lično riješio pobunu u reprezentaciji poslije prvog kruga Svjetskog prvenstva 1974. godine. Igrači su bili u svađi sa vodećim ljudima nacionalnog saveza zbog premija, a Tito je uz specifičnu dozu humora pronašao rješenje. Istina, Jugoslavija je poslije toga u drugom krugu zabilježila sva tri poraza.

- Titova tadašnja intervencija nije bila uspješna, ali njegov je stil vladanja inspirisao generacije trenera iz bivše Jugoslavije. Bora Milutinović, Miroslav - Ćiro Blažević, Radomir Antić, Ivica Osim, Vujadin Boškov, Zlatko Čajkovski, sve lukavi, oštroumni ljudi, teški na svoj način, ali beskrajni izvori citata i vrlo kontroverzni. Lako ih je zamisliti kao političare kako bacaju mase u delirijum svojom strašću i govorničkim sposobnostima. Blažević se čak i kandidovao za hrvatskog predsjednika, a kad je uoči lanjske utakmice BiH i Turske izašao iz tunela u bijelom kaputu, učinilo se kao da se počeo i oblačiti kao Tito. U svim spomenutim trenerima se vidi refleksija autoritarnog predsjednika, kao da ih je skrojio njegov kult ličnosti - navodi autor u uvodu.

U nastavku Vilson donosi kratke priče o spomenutim trenerima, a izdvojene su one o Čajkovskom, Blaževiću i Osimu.

- Čovjek koji je doveo Bajern u evropsku elitu je Zlatko Čajkovski, imenovan trenerom 1963. godine, nakon što je odveo Keln do posljednjeg njemačkog naslova prije osnivanja Bundeslige. Čajkovski je uživao u hrani i bio je dobro društvo. Svi su ga zvali Čik. Bio je opsjednut fudbalom, toliko da je odbijao da priznaje ljude koji su bili vođe u svojim područjima rada, uz svoju poznatu frazu: "Ne postoji fudbaler sa tim imenom". Ostavljao je utisak debelog ujaka, ali njegova vizija i vođstvo bili su osnovi najvećeg kluba u njemačkoj istoriji. Pod Čajkovskim i sa igračkim vođstvom Gerda Milera i Franca Bekenbauera Bajern je postao pokret.

U nastavku se autor osvrće na Miroslava Blaževića koga naziva pionirom sistema 3-5-2.

- Raditi intervju sa Ćirom Blaževićem može biti iscrpljujuće. Ispuhuje dim u obliku lanca, stalno skače kako bi nešto naglasio, u jednom trenutku vam stišće ruku ako ste postavili, po njegovom mišljenju, dobro pitanje, a u drugom vas kritikuje zbog lošeg pitanja. Sa 74 godine je živahniji nego ikada. Najslavniji je po vođenju Hrvatske do trećeg mjesta na SP 1998.

- Ne mogu reći da je Blažević bio loš ili odličan trener, ali tada je bio idealan za nas. Postepeno nas je motivisao. Svaki je dan znao da će izazvati neki mali incident kako bi nas držao budnima - prenosi "Champions" citat sadašnjeg hrvatskog selektora Slavena Bilića, a zatim donosi i mišljenje samog Blaževića o tome zašto je bivša Jugoslavija dala toliko kvalitetnih igrača i trenera.

- Kreativnost. Generacije naših djedova i njihovih predaka uvijek su živjeli pod okupacijom. Morali su razviti instinkt za bijegom i to su nam usadili u naš DNK. Uvijek smo znali misliti - rekao je jednom prilikom Blažević.

Za kraj donosimo i autorov pogled na lik i djelo bh. stručnjaka Ivice Osima.

- Ivica Osim je ultimativni fudbalski čovjek. Kad se probudio u bolnici poslije srčanog udara, koji je zaključio njegov selektorski posao u Japanu, prva stvar koju je pitao suprugu je bio rezultat utakmice koju je gledao na televiziji u trenucima infarkta. Japanski fudbalski savez mu i dalje šalje snimke utakmica tamošnje lige, a ukoliko ne proučava profesionalni fudbal, odlazi u park gdje gleda djecu kako igraju. U Japanu je Osim postao poznat po svojim duhovitim mudrostima i izdatoj kolekciji svojih izreka koje su prodate u 400.000 primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana