Srpska violina u njemačkom orkestru

Dejan Jovičić
Srpska violina u njemačkom orkestru

Violinistkinja i pjevačica Jovana Raljić vratila se prošlog vikenda iz Njemačke, gdje je dvije sedmice nastupala u Internacionalnom omladinskom orkestru među 98 muzičara iz cijelog svijeta.

Mlada Banjalučanka je izabrana među 30 violinista od tri hiljade prijavljenih na audiciji, a jedina je sa prostora bivše Jugoslavije koja je prošla selekciju.

- Orkestar djeluje pri međunarodnoj akademiji IJOA koja postoji već 17 godina i koja je organizovala više od 360 koncerata u Njemačkoj i drugim evropskim zemljama. Njen osnovni cilj je da pomogne djeci oboljeloj od raka u područjima gdje se održavaju koncerti, a ujedno promoviše mlade muzičare koji su ove godine stigli iz 32 zemlje, sa svih kontinenata - kaže Jovana.

Nastupala je u Lajpcigu, Minhenu, Vajmaru i Bajrojtu, a svi koncerti su bili izuzetno posjećeni. Probe su održavane po devet časova dnevno, a mladi muzičari učili su od priznatih umjetnika iz Minhenske i Berlinske filharmonije.

- Izvodili smo djela Vagnera, Bruknera i druge poznate klasike. Bio je to fantastičan spoj različitih kultura na jednom mjestu. Bilo je prosto nezamislivo vidjeti umjetnike iz Sjeverne Koreje i Amerike u savršenom skladu, što je još jednom dokazalo da je muzika univerzalni jezik čovječanstva - naglašava Jovana.

Mlada muzičarka prošle godine pozvana je na ljetni seminar u švajcarski Sent Moric, gdje je održala humanitarne koncerte sa brojnim svjetskim muzičarima, a prije dvije godine je izabrana na audiciji među 100 najboljih violinista iz cijelog svijeta koji su nastupili u koncertnoj dvorani "Musikverin", poznatoj kao rezidencija čuvene Bečke filharmonije.

- Nastupala sam na više od 200 koncerata širom bivše Jugoslavije i Evrope, a iskustva koja sam stekla u radu sa renomiranim muzičarima predstavljaće mi dobru odskočnu dasku u karijeri. Zato ću se prijaviti za učešće na akademiji u Njemačkoj i iduće godine - dodaje Jovana.

Prošle godine Jovana je upisala muzičku akademiju u Beču i Banjaluci, ali za sada ostaje u svom rodnom gradu dok ne skupi dovoljno sredstava za muzičko usavršavanje u Austriji. Sa Banjalučkom filharmonijom je osvojila pregršt nagrada na brojnim festivalima, a održala je i dva solistička koncerta u Banskom dvoru.

Publika je pamti i po učešću u srpskom šou programu "Ja imam talenat" u kojem se ove godine plasirala u polufinale.

- Malo je falilo da se nađem u završnici, ali ne žalim jer sam uspjela da uđem među 40 polufinalista od 5.000 prijavljenih kandidata. To je za mene dovoljan uspjeh i biću srećna ako se iz ovog iskustva izrodi neka dobra saradnja - ističe Jovana.

Poslije turneje po Evropi prvo će se, kaže, dobro odmoriti, a onda je čekaju novi nastupi sa Banjalučkom filharmonijom i međunarodno takmičenje koje će uskoro biti održano u Nišu.

Uspješna od malih nogu

Jovana se uvijek rado prisjeća svojih početaka, kada je nastupala u banjalučkom horu "Vrapčići", a zatim trijumfovala na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci dvije godine zaredom.

Svoje vokalne sposobnosti je pokazala i 2006. godine na festivalu "Prvi aplauz" na tvrđavi Kastel, gdje je osvojila prvo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana