Sponzori se štite od skandala slavnih

Agencije
Sponzori se štite od skandala slavnih

Njujork - Kompanije koje sponzorišu slavne ličnosti odlučile su da umanje rizik u slučaju da njihova zaštitna lica izgube ugled, pa osiguranje te vrste doživljava snažan rast na tržištu, a investitori su spremni da izdvoje milione dolara.

Za proizvođača teniskih reketa "Hed" nedavno otkriće da je jedno od njegovih zaštitnih lica Marija Šarapova koristila zabranjene medikamente predstavljalo je lošu vijest iz dva razloga. Kompanija je sada sponzor teniserke kojoj možda godinama neće biti dozvoljeno da se takmiči, a ako ponovo zapadne u nevolju, biće mnogo teže ostvariti pravo na naknadu štete. Taj slučaj skrenuo je pažnju na sve veće i unosnije tržište osiguranja od skandala, namijenjeno uglednim korporativnim sponzorima. Posrednici u osiguranju ukazuju da ta tržišna niša u posljednje vrijeme bilježi snažan rast, a kompanije plaćaju milione da bi se osigurale od štete u vidu pada prodaje i gubitka ugleda, posebno poslije nekoliko skandala u koje su bile umiješane poznate ličnosti. Pored Šarapove, kojoj su zbog doping skandala leđa okrenuli "Najk", "Porše" i "Tag hojer", ali ne i "Hed", lične krize koje su doživjeli golfer Tajger Vuds, biciklista Lens Armstrong i supermodel Kejt Mos umanjile su komercijalni prihod njihovih sponzora.

Stariji partner u kompaniji koja se bavi posredovanjem u osiguranju "JLT spešelti" Dankan Frejzer kaže da je broj kompanija koje kupuju osiguranje od gubitka reputacije porastao za najmanje 30 odsto u posljednje tri godine.

- Angažovanje poznate ličnosti kao promotora može učiniti čuda za brend. Međutim, javni gubitak ugleda može donijeti neželjeni publicitet kompaniji, a možda i pad prihoda - istakao je Frejzer.

Nekoliko poznatih osiguravajućih kuća sada nudi specijalizovano pokriće i preuzimaju rizik na ovom tržištu. Pokriće se može obezbijediti za razne vrste rizika, a jedan od osnovnih je od gubitka profita u slučaju da kupci prestanu da kupuju proizvode koje reklamira slavna ličnost ukaljanog ugleda. (Fajnenšel tajms)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana