Soko Rufus zavodi red na Vimbldonu

Glas Srpske
Soko Rufus zavodi red na Vimbldonu

Mnogo ljudi brine da treći grend slem sezone prođe u najboljem redu, a jedan od njih sigurno je i službeni sokolar Vimbldona Vejn Dejvis.

- Ujutro u šest već smo u Ol Ingland klubu. Moj Rufus tad uzbuđeno pretražuje centralni teren, svaki centimetar. Nema tog goluba koji bi mu se uspio sakriti - istakao je Dejvis.

On već devet godina uživa, kako kaže, u najljepšem poslu na svijetu.

- Moj soko je izuzetan profesionalac. Još nije zakazao. Uostalom, malo bi bilo nezgodno da Marej ugazi u ptičji izmet ili da, zamislite samo, na kraljicu padne određeni sadržaj sa neba - kroz smijeh je dodao 53-godišnjak iz Northemptonšajra.

Što se kraljice Elizabete tiče, nema opasnosti. Prošle godine posjetila je Vimbldon, što je bilo prvi put poslije 1977. godine.

- Jedanput se Rufus poprilično unio u svoj posao, pa je ganjao golubove po cijeloj četvrti. Jedva smo ga vratili. Poslije toga smo mu ugradili radio-odašiljač da ga možemo pratiti - izjavio je Dejvis koji svog sokola ponosno zove kralj ptica.

- Ma on je tigar u Vimbldonu. Lav - dodao je Dejvis.

Ovaj tradicionalni oblik "čišćenja" terena i danas je i te kako djelotvoran.

- Nekad bude i gadnih scena. Ali ne očekujete valjda da ih vodi na sud - našalio se na kraju ponosni sokolar, tek jedan od zanimljivih radnika koje možete sresti na najcjenjenijem teniskom turniru.

Suzan Strong je službeni frizer na turniru, a najviše voli da šiša Rafaela Nadala.

- Već godinama radim kao službena frizerka turnira. Bilo je svakakvih iskustava. Jednom je teniserka Bondarenko tražila da je obojim u boje loptice - rekla je Suzan Strong.

Kosilica Edija Sivorda uvijek je podešena na deset milimetara.

- Držimo travu na visini od oko deset milimetara. Ukupno nas je 180 i pazimo na sve terene - rekao je Sivord koji već 22 godine održava travnate terene u klubu.

Posao statističara možda nije najzanimljiviji, ali oni koji ga rade čine to sa velikom predanošću.

- Naš posao možda nije toliko uzbudljiv, ali i te kako ga volimo. Pazimo na svaki prvi servis, svaki as, svaki detalj iz meča - kazao je Alan Flak, jedan od 120 statističara.

Derek Dimer brižno čuva 54.500 loptica koje su potrebne za turnir.

- Oko 54.500 loptica treba nam za jedan turnir. Od kada sam u Vimbldonu, preko mene je prošlo sigurno 1,6 miliona loptica - rekao je Dimer koji pazi na opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana