Snima se visokobudžetna serija o životu Nelsona Mandele

Glas Srpske
Snima se visokobudžetna serija o životu Nelsona Mandele

Krajem ove godine počinje snimanje visokobudžetne mini-serije o životu južnoafričkog političara Nelsona Mandele, velikog antiaparthejdskog aktiviste i prvog demokratski izabranog predsjednika Južnoafričke Republike, koja obuhvata vremensko razdoblje od deset decenija te kulminira događajima koji su doveli do njegovog dolaska na vlast poslije 27 godina u zatvoru, piše britanski "Gardijan".


Kasting za 20 miliona dolara vrijedan projekat još je u toku, a dobio je zeleno svjetlo od samog Mandele (93), koga je dosad na filmu glumio Morgan Friman u filmu "Invicitus" Klinta Istvuda iz 2009. Scenario se zasniva na dvjema knjigama - Mendelinoj autobiografiji "Razgovori sa samim sobom" (2010), te prošle godine objavljenoj zbirci autorizovanih citata "Nelson Mandela By Himself", a projekat je takođe dobio pristup arhivu Fonda Nelsona Mandele.

Snimanje šestočasovne dramske serije naslovljene "Madiba", po Mandelinom klanskom imenu koje mu je dodijelilo njegovo pleme Xhosa, trebalo bi da započne kasnije ove godine i to uglavnom na lokacijama u Južnoafričkoj Republici. Scenarista serije je britanski romanopisac, scenarista i dramatičar Najdžel Vilijams, a koproducenti su britanski filmaši Andy Harrpes i Marigo Kehoe putem produkcijske firme "Left Bank Pictures".

Jedan od koproducenta serije je i Mandelin unuk Kweku Mandela, koji ističe da ovaj projekt neće biti još jedan u nizu onih kojima je jedini cilj da njegovog djeda prikažu kao sveca, već da će nastojati da daju potrebnu pažnju i svima onima koji su učestvovali u oblikovanju njegovog životnog puta. Serija će se baviti i Mandelinim odnosom s majkom i njenim uticajem na njegov karakter. Bez oca je ostao još kao dijete. Jedan od ciljeva je, kako je rekao Kweku, edukovati nove generacije o sastavu aparthejda koji je tokom 40 godina, do 1990. južnoafričkoj bjelačkoj manjini omogućio ugnjetavanje i tlačenje crnačke većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana