Slavica Radić se slikala gola zbog siromaštva, a Tamara Eklston zbog slave

Jutarnji list
Slavica Radić se slikala gola zbog siromaštva, a Tamara Eklston zbog slave

Zagreb - Proljeće 1981. U redakciju "Starta" na 12. spratu "Vjesnikovog" nebodera u Savskoj ulici, u pratnji tadašnjeg gitariste "Srebrnih krila", ušla je visoka, tanka djevojka, duge crne kose, izražajnog lica, krupnih crnih očiju.

Dugonoga ljepotica predstavila se kao 23-ogodišnja Slavica Radić iz Rijeke. Uprkos atraktivnom izgledu, nije odavala utisak samouvjerenosti. Štaviše, djelovala je nervozno i nesigurno, a na kraju je tihim glasom upitala može li se slikati za "Start".

"Želim biti fotomodel, vjerujem kako je to najbolji put da se napravi manekenska karijera", objasnila je.

U to vrijeme "Start" je bio jedini magazin u socijalističkim državama koji je, prema ugledu na američki "Playboy" i engleski "Penthouse", objavljivao slike golih modela na srednjim stranicama, tada čuvenoj "duplerici". No, to su bile uglavnom fotografije stranih fotomodela, jer su se domaće djevojke, uprkos više nego pristojnim honorarima, bojale negativnih reakcija okoline pa se nisu usudile slikati nage. Budući da je Slavica bila među prvima, prije nje slikale su se samo slovenačke manekenke Anka Senčar i Nina Gazibara te nekoliko anonimnih djevojaka, nije zapravo ni čudno što je imala tremu.

Za nekoliko minuta, kako piše "Jutarnji list", dogovoreno je da se najprije naprave probni snimci, pa ako sve bude u redu organizovaće se snimanje za naslovnu stranicu i duplericu. Već sutradan "Startovi" fotoreporteri su napravili nekoliko portreta koji su pokazali da je Slavica vrlo fotogenična pa je odlučeno da fotograf Ivan Balić napravi seriju fotografija na dubrovačkim plažama.

Slavica je potpisala ugovor prema kojem joj, ako "Start" objavi njene fotografije, pripada honorar od tadašnjih 10.000 dinara, što je u to vrijeme bila vrlo pristojna nagrada. Nakon što su potpisani ugovori, Slavica Radić i Balić otputovali su u Dubrovnik. Fotografije su bile odlične, bolje nego što se očekivalo, pa je cijeli serijal objavljen u "Startu".

Vrlo brzo javio se Čedomir Komljenović iz Milana, u to doba već uspješan fotograf i producent koji je vodio reklamne kampanje za cijeli niz uspješnih svjetskih firmi poput "Filea", "Ellessea", "Sergia Tacchinija ", "O'Neila". Predložio je da Slavica Radić dođe u Milano kako bi s njom, kao novim, svježim licem, napravio reklamnu kampanju za kupaće kostime. Čim smo obavijestili Slavicu o tom prijedlogu, ona je sva srećna otputovala u Italiju.

Komljenović je imao ekipu koja je Slavicu fizički i modno redizajnirala, angažovao ju je u nekoliko modnih kampanja, a odveo ju je i kod Ričarda Gaja, u to doba vlasnika jedne od najvećih modnih agenciju u Evropi. Njemu je Slavičina slovenska ljepota, kako je kasnije objasnio, odmah zapela za oko pa joj je osigurao prve nastupe na modnim revijama.

Pola godine kasnije, ujesen 1981, bivši glavni urednik "Starta" Sead Saračević i potpisnik ovih redova - Mladen Pleše, bili su na večeri kod Čede Komljenovića u Milanu. Tokom jednog telefonskog razgovora Komljenović mi je dodao telefon: "Neko želi s tobom razgovarati".

"Halo, dobar dan, sjećate li me se, Slavica Radić ovdje. Čula sam da ste u Milanu pa sam predložila Čedi da se nađemo, moj prijatelj bi vas želio upoznati", rekla je ona.

Kako smo Saračević i ja imali već dogovorene sastanke, nismo mogli da prihvatimo poziv. Kada je, međutim, Komljenović čuo kako objašnjavam da nemamo vremena, uzeo je slušalicu i začas dogovorio da Slavica i njen prijatelj dođu sutra ujutro po nas.

"Pa znate li vi ko je njen prijatelj? To je Berni Eklston, vlasnik ekipe Brabhama i jedan od najmoćnijih ljudi u Formuli 1. Taj će čovjek uskoro vladati svjetskim automobilističkim sportom. Morate ga upoznati", rekao je.

Drugog jutra pred ulaznim vratima Komljenovićevog dvorca zaustavio se najnoviji model sportskog mercedesa. Pri upoznavanju Eklston, koji je tada imao 50 godina, bio je neočekivano otvoren, govorio je brzo i odrješito: "Želio sam vas upoznati jer, da nije bilo vas, nikad ne bih upoznao Slavicu. Nikad nisam mogao ni zamisliti da se u ovim godinama mogu tako zaljubiti i biti toliko srećan. Cijenim kod Slavice iskrenost: ispričala mi je sve o svom životu; ni njen, kao ni moj život, nisu bili posuti ružama. No sada, kad smo zajedno, niko nam ništa ne može. Vama i Čedi dužnik sam za cijeli život. Stoga, štogod u životu vi i vaše porodice trebate, samo me potražite, sve ćemo srediti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana