Šerbedžija postaje režiser

Glas Srpske
Šerbedžija postaje režiser

Poslije holivudskih glumaca i Rade Šerbedžija postaje režiser! Po završetku Venecijanskog festivala, gdje predstavlja italijansku dramu "Ja sam Li", slavni umjetnik ide u Makedoniju da bi glumio u ostvarenju Darka Mitrevskog, a zatim se pripremio za prve režiserske zadatke u "Oslobođenju Skoplja".

- Nemam treme i straha jer imam toliko iskustva i znam dosta o kameri i svemu tome - kazao je Šerbedžija za RTS.

Filmovi na temu emigranata skrenuli su pažnju na venecijanskom Lidu. Među njima je i snažna, emotivna i potresna drama "Ja sam Li".

Rafinirano snimljena, bez patetike pripoveda o prijateljstvu i platonskoj ljubavi ribara, koji se nakon Titove smrti preselio iz Pule u Italiju, i kineske emigrantkinje.

Film iz programa "Dani autora" dobio je sve pohvale kao i Šerbedžija koji od Holivuda do Starog kontinenta uglavnom igra emigrante. Strani akcenat i u Americi i u Italiji "krivac" je što glumcu nude uloge doseljenika.

Za Venecijanski festival Šerberdžiju vezuje i film "Pre kiše" Milča Mančevskog, koji je 1994. godine dobio Zlatnog lava. Glavna uloga u tom ostvarenju glumcu je otvorila vrata svjetske scene.

Najveća zvezda sa prostora bivše Jugoslavije u svijetu, jedini je i predstavnik regiona na Mostri. Mnogi se pitaju zašto filmovi iz zemalja jugoistočne Evrope nisu više prisutni.

- Venecija, Kan, Berlin... Svi su se okrenuli tržištu i za njih je velika stvar kada dođu velika imena, veliki filmovi. Prava atmosfera umjetničkog filma i festivala nekako se izgubila. Još pokušavaju da između šest-sedam velikih blokbastera pozovu neki art film iz neke čudne male zemlje. Ali, očito, to nije baš praksa - objasnio je Šerbedžija.

Nedavno se o Šerbedžiji govorilo u gotovo svim medijima kada je na Brione doveo Anđelinu Džoli, u čijem rediteljskom prvencu "Zemlja krvi i meda" igra jednu od naslovnih uloga.

- Uživao sam radeći sa Anđelinom - istakao je Šerbedžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana