Šerbedžija na premijeri u Sarajevu TRAILER

Glas Srpske
Šerbedžija na premijeri u Sarajevu TRAILER

U čast premijere fila "Sedamdeset i dva dana", Rade Šerbedžija je juče sa sinom Danilom, rediteljem filma, stigao u Sarajevo, gdje je sinoć premijerno prikazan dugometražni prvenac Danila Šerbedžije.

Film je prvi put prikazan na filmskom festivalu u Puli, gdje je osvojio tri "Zlatne arene" i to za glavnu mušku ulogu, za koju je nagrađen Rade Šerbedžija, za sporednu mušku ulogu Bogdan Diklić i za najbolju masku Snežana Gorup.

Reditelj filma Danilo Šerbedžija ispričao je juče poslije pres-projekcije njegovog filma da je ideju za film dobio još davne 1989. godine kada je služio vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

- Tada nas je sve redom u Mariboru komandant pitao čime se bavi naša porodica, a jedan crnogorski vojnik kazao je da njegova porodica ne radi ništa, nego čuvaju babu da ne umre jer baba ima američku penziju - kazao je Danilo Šerbedžija.

Trebalo mu je još deset godina da napiše scenarij za film, koji je prvobitno bio na engleskom jeziku i još deset godina da snimi film.

Radnja filma odvija se u jednom malom ličkom mjestu, u trošnoj kući žive otac, sin, stric i stričev sin i svaki od njih ima svoje zadatke oko babe. Jedan se brine za njenu hranu, jedan za zdravlje, jedan za ljepotu i jedan za higijenu.

Baba, međutim, umire, a družina pokušava da nađe način da zadrži babinu penziju, jer nijedan ništa ne radi.

Glumačku ekipu, pored Rade Šerbedžije i Bogdana Diklića, čine i Krešimir Mikić, Živko Anočić, Mira Banjac, Dejan Aćimović, Lucija Šerbedžija i Nebojša Glogovac.

Danilo Šerbedžija, režiser i scenarist, kazao je da je ekipa na setu bila sjajna te da su odlično sarađivali.

Glavni glumac u filmu Rade Šerbedžija rekao je da je sa sinom Danilom imao dosad možda najbolji odnos režiser-glumac, dodajući da je njihova prva zajednička saradnja bila u filmu Ahmeda Imamovića "Gp West ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana