Šanel 5 neće biti zabranjen

Tanjug
Šanel 5 neće biti zabranjen

Evropska komisija (EK) je saopštila da zasad ne planira da zabrani ili ograniči prodaju parfema i kozmetičkih proizvoda za koje je utvrđeno da izazivaju alergije.

Kako je prenijela francuska novinska agencija AFP, nedavnim istraživanjem je utvđeno da 100 sastojaka sadržanih u parfemima i kozmetičkim proizvodima mogu da izazovu alergijske reakcije.

Autori ove studije preporučili su ograničavanje upotrebe nekih od ovih alergenata, a da pojedini, kao što je mahovina koja se koristi u proizvodnji čuvenog parfema Šanel 5, bude potpuno zabranjena.

Portparol EK za zaštitu zdravlja i potrošača Frederik Vensen instakao je da je "pogrešno reći da Komisija želi da zabrani Šanel 5".

Portparol Vensen je naveo da rezultati naučnog istraživanja ne predstavljaju zvanični stav Evropske unije (EU).

Pitanje je da li sastojke za koje su naučnici ustanovili da izazivaju alergije treba dodati grupi od 26 alergenata koji po sadašnjem zakonu moraju da budu navedeni na proizvodima koji ih koriste.

"Još uvijek ne razmišljamo o promeni zakonskih propisa", kazao je Vensen, dodajući da je EU počela konsultacije sa kozmetičkom industrijom i udruženjima potrošača povodom rezultata ovog istraživanja.

"Zakonodavni proces nije pokrenut niti će to biti u skorijoj budućnosti", kazao je Vensen, dodajući da svega jedan mali broj ljudi ima pomenutu vrstu alergijskih reakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana