Roksanda Ilinčić: Moje kolekcije su inspirisane domovinom

politika.rs
Roksanda Ilinčić: Moje kolekcije su inspirisane domovinom

Londonska dizajnerka, rođena u Beogradu, pričala za londonski "Telegraf" o djetinjstvu u Srbiji, inspiraciji, kolekciji za djecu...

U britanskim radnjama pojavila se treća kolekcija za djecu marke „blosom", koju potpisuje Roksanda Ilinčić. Londonskoj dizajnerki srpskog porijekla nije trebalo mnogo vremena da ženstvenim haljinama osvoji dame, a čini se da je i s modelima za male princeze podjednako uspješna. Ovog ljeta, u haljinici boje korala, Parizom je šetala mala Harper, ćerka Viktorije i Dejvida Bekama.

U razgovoru za londonski „Telegraf" Ilinčićeva je rekla da je od početka planirala da proširi posao dječjom kolekcijom, a rođenje ćerke Jefimije prije tri godine samo je ubrzalo proces.

„Znala sam šta želim da oblačim ćerki. Sličnosti između linije za odrasle i za devojčice su namerne. Veza između majke i ćerke je veoma dragocena i treba je slaviti. Kada u studiju napravimo prve modele haljinica, mnogo je uzdaha oduševljenja, ali prosto ne možete da odolite kad ih vidite tako malene."

Govorila je i o srećnom djetinjstvu u Srbiji i divnim epskim pjesmama koje su mješavina fantazije i realnosti i objasnila da je ime dobila po princezi iz jedne od njih – „Ženidbe Dušanove".

I opčinjenost bojama koja se preslikava na njene kolekcije povezala je sa domovinom.

„Kada dolazite iz zemlje koja ima toliko sunca i toliko voća, povrća i cveća, ne možete da ostanete imuni na njegovu lepotu. Za mene boja znači sreću, nešto pozitivno i uzbudljivo. Moja majka je bila kolekcionar kreacija Iv Sen Lorana. Volela sam da je vidim u njima i da posle sve te komade divnih boja gledam u ormaru", prisjetila se djetinjstva.

Inspiraciju, kako je rekla, crpi iz dijela mnogobrojnih umjetnika. Voli način na koji Elsvort Keli suprotstavlja boje, a najviše je inspiriše američko-njemački slikar Jozef Albers. Otkrila je da pred početak svake sezone napravi inspirativni pano sa slikama, dizajnerskim predmetima i odjećom iz različitih perioda.

Roksanda Ilinčić (38) živi u Londonu sa ćerkom i suprugom, osnivačem brenda „Akupunktura". U Beogradu je studirala arhitekturu i primjenjenu umjetnost, da bi u Londonu 2002. završila master na čuvenom modnom Sent Martins koledžu. Već slijedeće godine je u Britaniji lansirala brend koji je za nekoliko godina osvojio žene, od glumica i prvih dama do pripadnica kraljevskih porodica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana