Rodžer Federer se zahvalio Mirki što ga je trpila preko 20 godina

GS
Rodžer Federer se zahvalio Mirki što ga je trpila preko 20 godina

Jedan od najuspješnijih tenisera na svijetu, Rodžer Federer, na svom zvaničnom profilu na Instagramu objavio je emotivno pismo u kojem se oprašta od profesionalnog tenisa. U pismu je posebno pomenuo i svoju suprugu Mirku.

Pošto mu je, kako je Rodžer Federer rekao u svojoj oproštajnoj poruci kojom objavljuje povlačenje iz profesionalnog tenisa, tijelo četrdesetjednogodišnjaka poslalo jasnu poruku, teniser se posebno zahvalio „svojoj nevjerovatnoj supruzi Mirki“.

„Posebno želim da se zahvalim svojoj nevjerovatnoj supruzi Mirki koja je sa mnom proživjela svaki minut. Ona mi je pomagala da se zagrijem prije finala, gledala bezbrojne mečeve, čak i kada je bila u osmom mjesecu trudnoće, i trpila moju šašavu stranu preko 20 godina“, napisao je Federer i pomenuo i svoju djecu.

„Takođe želim da zahvalim svim četvoro moje predivne djece koja su me uvijek podržavala, uvijek bila spremna za istraživanje novih mjesta i stvaranje divnih uspomena. Vidjeti svoju porodicu kako navija za mene sa tibina je osjećaj koji ću pamtiti zauvijek“, stoji u Federerovoj poruci.

Mirka Federer je poznata kao supruga Rodžera Federera, ali, mnogi možda i ne znaju da je i ona u mladosti bila perspektivna teniska zvezda. Povreda je prerano prekinula njene teniske ambicije. Ipak, stala je uz svog muža i pomogla mu da postane jedan od najboljih igrača u istoriji.

Teniserka pred kojom je bila blistava karijera

Miroslava Mirka Vavrincova je rođena 1. aprila 1978. godine u sadašnjem slovačkom mjestu Bojnice. Nakon njenog rođenja, njena porodica je napustila Čehoslovačku i preselila se u Švajcarsku u potrazi za boljim životom za sebe i svoju djecu.

Mirkini roditelji su vodili skroman život. Svoje skromno odrastanje često je navodila kao razlog što je postala takva osoba kakva je danas. Mirka je govorila da su je rane životne borbe učinile zahvalnom za sadašnje bogatstvo i način života.

Gledanje teniskog meča u djetinjstvu izazvalo je njeno interesovanje za ovaj sport i kao božanskom intervencijom upoznala je Martinu Navratilovu sa osam godina. Od Martine je na poklon dobila teniski reket za koji je tvrdila da joj je najbolji poklon u životu prije nego što je srela Rodžera..

Krajem devedesetih, nakon dugog napornog rada na teniskom terenu, dobila je priliku da predstavlja Švajcarsku u profesionalnoj teniskoj areni.

Iako Mirka nije imala dugu i posebno uspješnu karijeru, ipak je imala veliki broj obožavalaca. Igrajući širom svijeta na raznim turnirima početkom i sredinom devedesetih godina, njena karijera je počela sjajno, a kulminirala je pobjedama na teniskom prvenstvu u Tel Avivu 1997. godine i ITF teniskom turniru u Klirvoteru.

Na kraju je izabrana za švajcarski olimpijski tim za Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine gdje će upoznati Rodžera Federera koji je tek započinjao svoju profesionalnu karijeru.

Upoznavanje uz malu pomoć rvača

Rvač Ludvig Kung, takođe dio švajcarskog olimpijskog kontingenta, otkrio je kako su se njih dvojica upoznali. Kung kaže da su svi znali da se Rodžeru sviđa Mirka, pa su pokušali da ih natjeraju da provedu više vremena jedno s drugim, pa su ih jednom prilikom zaključali u sobi kako bi im dali vremena da se upoznaju. Rvač je tvrdio da su se do kraja Olimpijskih igara već poljubili.

Mirka, navodno, u početku nije obraćala pažnju na Rodžerovu zaljubljenost, a on je u intervjuu Gardijanu 2016. otkrio da je ona tada kao dvadesetjednogodišnja djevojka smatrala da je on suviše mlad za nju. Kada ju je prvi put poljubio, rekla je: „Tako si mlad“. Odgovorio je da ima osamnaest i po godina, na šta je Mirkin komentar bio: „Okej, ti si beba“.

Opraštanje od tenisa

Kada se Mirka plasirala u treće kolo US Opena u trećem kvartalu 2001. godine, bila je na vrhuncu svoje teniske karijere. Prvi put u njenoj karijeri probila se među 100 najboljih na svijetu.

Međutim zbog ponovljenih povreda bila je prinuđena da napusti tenis. Operisana je zbog problema sa stopalom, ali nije uspjela da povrati formu, a bolovi su se pogoršali.

„Rodžer mi je bio najveća utjeha tokom tih osam mjeseci oporavka od povrede. Vratio mi je moj teniski život. Kada je on pobjeđivao, bilo je to kao da ja pobjeđujem“, ispričala je jednom prilikom Mirka.

Brak i djeca

Nakon što su se zabavljali skoro deceniju, par se vjenčao 2009. Imali su malu ceremoniju u Bazelu i razmijenili zavjete u prisustvu svojih prijatelja i porodice. Vjenčanje je održano u čuvenoj vili Venkenhof, iz 16. vijeka, prenosi RTS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana