Riz Viterspun: Žene u filmskoj industriji zaslužuju bolje

Agencije
Riz Viterspun: Žene u filmskoj industriji zaslužuju bolje

Oskarovka Ris Viterspun osnovala je prije dvije godine sopstvenu produkcijsku kompaniju kada je vidjela šest omiljenih glumica kako se "svađaju oko grozne uloge u filmu".

"Zaslužujemo bolje", rekla je Viterspun koja je ove godine nominovana za Oskara za ulogu u filmu "Divljina". "To treba reći ali mislim da moramo nešto i da uradimo".

Prošle godine, Viterspunova je producirala filmsku adaptaciju "Iščezle" (istoimeni roman Džilijen Flin je objavila Laguna) a sada je producirala i igra glavnu ulogu u "Divljini", filmu rađenom prema knjizi Šeril Strejd (objavio Vulkan).

"Počela sam sa idejom da želim da radim na materijalu koji ima snažne ženske likove. Željela sam da snimam filmove o onome što ja želim da uradim u svijetu, da uradim nešto dobro", rekla je glumica koja je Oskara dobila 2006. za ulogu Džun Karter u filmu "Hod po ivici".

Ti "ženski" filmovi razlikuju se kada je riječ o priči ali svi imaju snažne, hipernezavisne ženske likove što je doprinelo debati o feminizmu i mjestu žene u filmskoj industriji, piše Hafington post.

"Divljina" je priča o Šeril Strejd koja je sama prepešačila oko 2000 kilometara Pacifičke kreste - rute od Kalifornije do Vašingtona poslije smrti majke.

Viterspunova je na godišnjem ručku nominovanih za Oskara rekla da je "Divljina" najveći poklon u njenom profesionalnom životu. "Nikada nisam bila toliko izazvana - fizički i emotivno - kako pričom ali tako i režiserom", rekla je ona o Žan Mark Valeu.

"Zaista sam se borila da se ovaj film snimi. I bilo je teško. Ali je donijelo i toliko nagrada. Svo to pješačenje preko planina i prelaženje ledenih rijeka sa opremom na leđima. Sve deluje tako teško izvojevano. Za ovaj film dobijam više mejlova i pisama nego za bilo koji drugi koji sam snimila", rekla je glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana